Achterhoek

Kerk gaat maanden dicht vanwege hoge gasrekening

De kerk is begin volgend jaar een paar maanden dicht.
De kerk is begin volgend jaar een paar maanden dicht. © ANP
RUURLO - De Dorpskerk in Ruurlo moet noodgedwongen de deuren vier maanden lang sluiten. De gasrekening van het gebedshuis wordt met ingang van volgend jaar 36.000 euro duurder, een bedrag dat de kerk niet kan betalen.
"Toen duidelijk werd wat de kosten in 2023 gaan worden, zijn veel scenario's bekeken om tot een lager energieverbruik te komen", laat de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem via een persbericht weten. "Het sluiten van de kerkdeuren is immers het laatste wat je als kerkgemeenschap wilt."
De kerkenraad heeft gekeken naar energiebesparende oplossingen als zonnepanelen op het kerkdak en het isoleren van ramen en muren: "Het probleem doet zich echter al voor vanaf januari 2023, op heel korte termijn dus."
Dikke jassen, mutsen en sjaals bieden volgens de kerkenraad geen garantie voor een comfortabel verblijf in de kerk. Dat schrijft mediapartner REGIO8.

Diensten op andere plek

De kerk heeft daarom besloten van 1 januari tot 30 april de deuren gesloten te houden. "Gelukkig beschikt de protestantse gemeente over een alternatief, het gemeentecentrum De Sprankel aan de Domineesteeg", aldus de kerkenraad.
"Alle activiteiten, dus ook de kerkdiensten, verhuizen naar De Sprankel. Dat gebouw is kleiner, lager en beter geïsoleerd."
In 2018, toen de Dorpskerk verbouwd werd, werden in dat centrum ook de kerkdiensten gehouden. Dat zal tot eind april opnieuw gebeuren: "Na die tijd moeten de koudste maanden achter ons liggen en hoeft de kachel in de Dorpskerk niet meer op volle kracht te branden. Dan gaan de deuren weer open."