Noord-Veluwe

Boot in brand gestoken: 'We gaan hem voor Dries opknappen'

Jan Foppen van de botterstichting Elburg.
Jan Foppen van de botterstichting Elburg. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Drie jaar geleden werkten ze maandenlang aan de HK59, de botterstichting in Elburg. De frustratie was dan ook groot toen drie jongens de boot zondagmiddag in brand staken. Er ontstond veel schade en de botterstichting staat weer voor een enorme opknapklus. "Hier zijn we wel weer twee a drie maanden mee bezig", zegt Jan Foppen van de botterstichting.
De boot, die bij de palingrokerij Dries van den Berg & Zn staat, werd zondag door drie minderjarige jongens in brand gestoken. De rokerij deelde vervolgens camerabeelden en riep daders en ouders op zich te melden. De ouders hebben van de kinderen meldden zich vervolgens.
Maandag werd de schade opgemaakt door de botterstichting Elburg, die met vrijwilligers de boot jaren geleden opknapte voor Dries van den Berg, de voormalig eigenaar van de palingrokerij.

'Dries was aanjager'

"Dries van den Berg maakte zich hard voor de restauratie van deze boot. Hij was de aanjager, het was zijn project", vertelt Foppen. "Hij tikte de boot op de kop, maar was niet in allerbeste staat en benaderde ons om hem te restaureren. Daar zijn we met een mannetje of vijf een hele zomer druk mee geweest. We hebben hem in de verf gezet, gelakt en gedaan. Het is een hele klus geweest. De brand zorgt nu dus voor grote financiële schade, maar ook emotionele schade, want Dries van den Berg is overleden."
Het gat aan de buitenkant van de boot.
Het gat aan de buitenkant van de boot. © Omroep Gelderland
De vrijwilligers die de vorige keer aan de boot hebben gewerkt waren ook niet blij met de brand, weet Foppen. "Ik heb wel twintig appjes gekregen. Zij zeggen ook 'potverdikkie, wat jammer'."

'Weer maanden werk'

Toch gaat de schokker weer gerepareerd worden, vertelt Foppen. "Er is een stevige financiële schade, maar hoe groot die is, weet ik nog niet. Daar wordt dinsdag naar gekeken. Maar in nagedachtenis aan Dries gaan we hem zeker repareren."
Dat gaat weer maanden duren. "Hij moet even weg uit Harderwijk, want je kunt hem niet ter plaatse herstellen. Ik denk dat we hier wel weer een maand of twee, drie mee bezig zijn. Aan stuurboord zit een groot gat en van binnen is alles zwart geblakerd. We gaan van voor tot achter alles weer onder handen nemen."