Stedendriehoek

'Misstanden' bij vervoersbedrijf, Zutphense politiek wil onderzoek

Zutphense politiek wil vervoersbedrijf TCR op het matje roepen.
Zutphense politiek wil vervoersbedrijf TCR op het matje roepen. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De Zutphense gemeenteraad wil dat wethouder Eva Boswinkel uitzoekt of vervoersbedrijf TCR zich aan de regels houdt als het gaat om het correct uitbetalen van taxichauffeurs. Volgens chauffeurs en vakbonden wordt er nu onterecht loon achtergehouden.
Maandagavond stemde een grote meerderheid van de Zutphense raad in met een SP-voorstel om te onderzoeken of TCR zich aan de regels houdt, en om op te treden als blijkt dat de cao niet wordt nageleefd.

12,5 procent aftrek voor pauze

De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen hebben samen het leerlingenvervoer en andere vormen van Wmo-vervoer geregeld bij de organisatie PlusOV. Die huurt op haar beurt weer bedrijven in zoals taxibedrijf TCR. De gemeenten betalen deze organisatie om het zorgvervoer in de regio te verzorgen.
Afgelopen zomer en ook recent nog trokken chauffeurs aan de bel omdat hun werkgever de cao niet zou naleven. Bij de huidige cao-regeling mogen werkgevers maximaal 12,5 procent van de werkdag als pauze inplannen. In de praktijk zouden veel werkgevers dat standaard doen, terwijl werknemers lang niet altijd die pauze hebben genoten, zo stelde ook vakbond CNV eerder.

Onderzoek

Een kwalijke zaak, vindt de SP. "Deze chauffeurs doen zeer belangrijk werk. Zij brengen kinderen naar school toe, mensen naar hun dagbesteding of naar het ziekenhuis. Wat er nu gebeurt is dat taxichauffeurs van vooral TCR heel erg benadeeld worden. Dat is slecht voor de chauffeurs én gemeenschapsgeld gaat naar de zakken van het bedrijf in plaats van naar de mensen."
Kies Bewust Lokaal steunt het plan voor een onderzoek naar de 'misstanden', zoals de SP het noemt. "Als dit klopt dan kan dat natuurlijk niet. Dus we willen graag antwoorden", zegt raadslid Petra Ackermans.
Abel van Dijken van de ChristenUnie voegde daaraan toe dat hij vooral hoopt dat het onderzoek snel wordt uitgevoerd.

Loon eventueel terugbetalen

Wethouder Boswinkel gaf maandagavond aan dat zij van alle samenwerkingspartners van de gemeente verwacht dat zij de cao naleven. "Zonder daarbij de randjes van afspraken op te zoeken, laat staan daar overheen te gaan." Boswinkel vindt echter dat er nog niet gesproken kan worden over misstanden, omdat hier nog geen bewijs voor is.
Hoewel de wethouder zegt al in gesprek te zijn met PlusOV en TCR over de kwestie, krijgt zij nu ook de opdracht van de gemeenteraad om een onderzoek te starten. Indien blijkt dat er chauffeursloon onterecht is achtergehouden, wil de gemeenteraad dat dit rechtgezet wordt.
TCR laat in een reactie weten niet inhoudelijk te willen reageren op het onderzoek van de Zutphense gemeenteraad, wel zegt het bedrijf in gesprek te zijn met de betreffende chauffeurs en de gemeente.