Noord-Veluwe

Intocht Sint getroffen door stijgende kosten

Sinterklaas zal zich goed moeten inpakken.
Sinterklaas zal zich goed moeten inpakken. © Erik Land
ELBURG - Nog maar vijf dagen en dan is de goedheiligman weer in ons land. Na twee jaar met coronamaatregelen kan het sinterklaasfeest eindelijk weer gevierd worden zonder beperkingen. Al moeten ze op sommige plaatsen nog wel wat aanpassingen doen, bijvoorbeeld in Elburg. Daar gooien stijgende prijzen roet in het eten van de traditionele avondaankomst van de sint.
Dit jaar komt de sint in Elburg 's middags aan, in plaats van 's avonds. Een wijziging die mogelijk niet éénmalig is. "De kosten voor de avondintocht zijn hoog", vertelt Erik Land van de Sinterklaas Intocht Elburg. "Overdag zijn de kosten al enorm, al zie je dat niet. Maar denk aan beveiligingskosten, dranghekken, pepernoten en een boot. s' Avonds komen daar nog lampen en aanvullende veiligheidseisen bij."
Lampen laten branden kost in deze tijd sowieso meer geld, maar dat is niet het enige. "Je ziet ook minder 's avonds", vertelt Land. "Als een kind in de haven valt, bijvoorbeeld, is dat overdag makkelijker te voorkomen dan in het donker."

10.000 euro extra

Normaal gesproken kostte de intocht in Elburg ongeveer 20.000 euro. Door de stijgende kosten zou er dit jaar bijna 10.000 euro bovenop komen. "Nu we naar de middag gaan komen we weer ongeveer op die 20.000 euro uit."
En dus is de kans groot dat de intocht in de avond definitief voorbij is, vertelt Land. "Ik verwacht niet dat er grote financiële potjes worden aangebroken de komende tijd. Er moet structureel geld verschijnen en dat is niet beschikbaar. Natuurlijk hoop ik dat wel, maar de winkeliers betalen al zo ontzettend veel. Zonder hen kan er sowieso al geen intocht zijn."

Grijze pieten

Maar zaterdag is er dus wel een intocht in Elburg. Sinterklaas komt met ongeveer 200 pieten om 15.00 uur aan wal. Die overigens allemaal grijs zijn. "We hebben vorig jaar de overstap gemaakt naar grijze pieten, die komen dit jaar ook. Dat doen we omdat pieten asgrijs zijn van de schoorsteen. Een perfecte oplossing in de pietendiscussie. Zo herkennen de kinderen de Elburgers die de pieten zijn ook niet. En de kleur is niet te linken aan een huidskleur."
Voor de coronapandemie kwamen er zo'n 8000 bezoekers op de intocht in Elburg af. Die hoopt organisator Land ook nu weer terug te zien. "Misschien vermijden sommigen massa's nog wel, maar ik hoop dat tachtig procent zeker weer komt. Ik denk dat mensen nu ook wel weer gewoon behoefte hebben aan een familiefeest."