Rivierengebied

Wel of niet Vincent? Dit denken de Van Gogh-huizen

Andries en de foto waar mogelijk Van Gogh op staat.
Andries en de foto waar mogelijk Van Gogh op staat. © Omroep Gelderland
BENEDEN-LEEUWEN - De man op de foto die Andries van Beek uit Beneden-Leeuwen ontdekte in een familiealbum, is volgens het Vincent van GoghHuis in Zundert (NB) hoogstwaarschijnlijk niet de beroemde schilder. Het Van Gogh Huis in Veenoord/Nieuw Amsterdam (DR) vindt het lastig en kan geen uitsluitsel geven. Onderzoek door experts van het Van Gogh Museum in Amsterdam moet uitwijzen of dat vermoeden inderdaad klopt.
Andries kocht het oude familiealbum op een rommelmarkt in Purmerend in Noord-Holland. Eenmaal thuis bestudeerde hij de foto's. Hij dacht: 'die ene man wel eens Vincent van Gogh zou kunnen zijn'.
Omroep Brabant heeft de afbeelding ook voorgelegd aan conservator van het Vincent van GoghHuis, Ron Dirven. Zijn eerste reactie is niet hoopgevend voor Andries. "In deze foto herken ik Vincent niet", zegt hij stellig in zijn reactie.

Nooit een gevonden

Het is niet de eerste keer dat mensen denken dat ze de schilder op een foto herkennen. "Het gebeurt regelmatig dat mensen denken dat ze een foto van hem gevonden hebben, maar dat bleek helaas nog nooit te kloppen."
Wie er dan wel op de foto staat, moet nog blijken. "Daarvoor is uitgebreid onderzoek nodig naar de familie Verloop, de familie van wie het fotoalbum was", zegt de conservator.

Verblijf in Drenthe

De foto die Andries vond, is in 1883 gemaakt door fotograaf Dirk Jan Le Grand uit Breda, zo is op de achterkant te lezen. En dat is precies het jaar waarin Van Gogh twee maanden in Drenthe verbleef, zegt RTV Drenthe. Wat nu het Van Gogh Huis in Veenoord/Nieuw Amsterdam is, was toen de plek waar de wereldberoemde schilder woonde en werkte. Hij gebruikte het pand als uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied.
De foto's van de historische verzamelaar trokken meteen de aandacht van voorzitter Heily Stoel van het Van Gogh Huis in Veenoord/Nieuw-Amsterdam. Zij pakte De Grote Van Gogh Atlas erbij om het uiterlijk van Van Gogh helder voor de geest te hebben. "Ik zie veel overeenkomsten", zegt zij hoopvol. "Aan de andere kant blijft het met oude foto's heel moeilijk om te vergelijken. Als ik een portret uit de atlas naast deze foto leg, dan kan ik nog geen uitsluitsel geven."

Ouder op de zelfportretten

Stoel doet wel een opvallende constatering. "Van Gogh heeft een hele reeks zelfportretten gemaakt. En wat me daarbij opvalt is dat Vincent daarop absoluut ouder staat afgebeeld dan op deze foto. Maar het kan natuurlijk zijn dat hij zichzelf in verschillende leeftijdsfases wilde afbeelden."
Vinder Van Beek denkt niet alleen dat hij Van Gogh heeft in het album heeft gespot, in de verzameling vond hij ook een foto van een vrouw van wie hij vermoedt dat het de jongste zus van Vincent is: Wil van Gogh. Stoel denkt dat Andries dat mogelijk juist heeft gezien. "Ik zie in die foto meer gelijkenissen dan in de foto van Vincent. Het zou enorm leuk zijn als het zo is, maar verdere expertise moet erop losgelaten worden om alles zeker te weten."
Beide foto's worden nu bestudeerd door experts van het Van Gogh Museum in Amsterdam.