Rijk van Nijmegen

De mannen van deze vereniging zijn met hun piramide nog springlevend

GROESBEEK - Ze zijn niet meer jong, rooms-katholiek eigenlijk ook niet meer en het zijn zeker ook niet alleen boeren. Toch is de vereniging van de RKJB, de Rooms-Katholieke Jonge Boeren, op De Horst bij Groesbeek nog springlevend. Daarom staat lid Jos Perenboom nog elke week een dansje te doen met de andere mannen in Dorpshuis de Slenk.
Elke maandagavond komen de mannen van de RKJB bij elkaar in het dorpshuis. Perenboom: "Wat wij doen is eigenlijk het dansen op muziek. Maar het is ook een beetje gymnastiek. Onze groep noemt het ook wel sporten. Echt spannend is het niet, wel gezellig. Maar het is iets sociaals en het weefsel van de gemeenschap."
Wij brachten een bezoek aan de bijzondere vereniging.
De mannen van de RKJB zijn met hun piramide nog springlevend - Dorpshuis Van Het Jaar
Jarenlang trainden de mannen voor de jaarlijkse sportdag die door de landelijk afdeling van de RKJB werd georganiseerd. Alleen is deze sportdag er niet meer omdat er steeds minder deelnemers zijn.
Volgens Jos ging het er tijdens de sportdagen altijd serieus aan toe. "Er werden ook echt olympische onderdelen gedaan zoals discuswerpen, hardlopen en we maakten een levende piramide. Dat is nog steeds echt spannend. Vorig jaar bij de allerlaatste sportdag hebben we zelfs nog een piramide gebouwd. Daarmee werden we in onze oude levenscategorie nog eerste."
Jos Perenboom is één van de vele vrijwilligers van het Dorpshuis de Slenk, het dorpshuis in De Horst dat finalist is voor de titel Dorpshuis van het Jaar. Het dorpshuis heeft zo'n 24 vrijwilligers. Voor het vijfde jaar gaat Omroep Gelderland op zoek naar het beste dorpshuis of buurthuis van de provincie. Er zijn vijf dorpshuizen en buurtcentra genomineerd. Wil je meer zien over het Dorphuis de Slenk, kijk dan vanavond om 17.20 naar Omroep Gelderland. Daarna ieder uur herhaald. Of kijk nu alvast hieronder de aflevering.
Dorpshuis van het jaar - De Slenk - De Horst