Arnhem en omstreken

Nog geen duidelijkheid over voortbestaan hertenkamp in Park Sonsbeek

De herten in Park Sonsbeek.
De herten in Park Sonsbeek. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wethouder Marco van der Wel wil nog geen streep zetten door het plan om het hertenkamp in het Arnhemse Sonsbeekpark om te vormen tot ligweide. Hij wil dat later in een 'totaalplaatje bezien'. Woensdag zal blijken of de gemeenteraad daar hetzelfde over denkt. Dan wordt gestemd over het SP-voorstel om het historische hertenkamp te behouden. Een petitie om de vervanging voor een ligweide te voorkomen, werd al meer dan 7000 keer getekend.
De wethouder ziet die petitie als onderdeel van de inspraak die eerder is geweest, waarbij omwonenden en belanghebbenden hun reactie hebben kunnen geven. Volgens Van der Wel is er nu helemaal geen beheervisie voor Park Sonsbeek. Daarom is zijn advies om vooruitlopend op die visie nu niet één onderdeel eruit te halen, zonder dat het totale beleid duidelijk is.

Waarom geen duidelijkheid?

SP'er Gerrie Elfrink vraagt zich af waarom het college zijn voorstel niet gewoon overneemt. "Dan hebben we meteen duidelijkheid: het hertenkamp blijft. Het is van Arnhem: het is Arnhem."
Het idee is ontstaan bij een plan om Park Sonsbeek toekomstbestendig te maken, legt Van der Wel uit. "Daar zijn allerlei aspecten bij betrokken." De wethouder vindt het dan ook zorgvuldiger om dat in zijn geheel te bekijken.

'Kan echt niet'

Maar ook in de conceptversie van het beheerplan dat voor 90 procent af is, staat nog steeds dat het hertenkamp moet verdwijnen, weet Marjan van Munster (PvdA). "Ik vind dat echt niet kunnen. Daardoor is er ook zoveel onrust."
Als de raad het voorstel toch aanneemt om af te zien van het schrappen van het hertenkamp, zal hij daar uiteraard uitvoering aan geven, stelt Van der Wel. Dat zal woensdagavond blijken.
PVV'er Coen Verheij vraagt zich af of de wethouder wel een 'geelswert hert' heeft. "Als u dat zou hebben. Zou u dit voorstel namelijk niet eens doen."