Gelderland

Zachte weer keert terug: morgen 17 graden en een zonnetje

Een kind speelt met bladeren
Een kind speelt met bladeren © Pixabay
Na een onstuimig en relatief kil weekend wordt het deze week weer bijzonder zacht in Gelderland. "Dinsdag zijn zelfs temperaturen van zo'n 16-17 graden mogelijk. Ook is het droog en komt het zonnetje erbij", belooft Wouter van Bernebeek van Weerplaza.
Vanochtend is het volgens hem nog typisch novemberweer. "Grijs, met af en toe regen. Maar geleidelijk stroomt zachte lucht onze provincie binnen. Vanmiddag kan het in de zuidelijke regio's lokaal al 15 graden worden", voorspelt de weerman.

Waarschijnlijk geen weerrecord

Dinsdag belooft de warmste dag van de week te worden. Maar Van Bernebeek verwacht geen weerrecord. "Het dagrecord van morgen staat op 17,3 graden, dat was in 2015 in Herwijnen. Het is theoretisch niet onmogelijk, maar ik denk dat we op 16,5 of 16,7 graden uitkomen."
Of er nou wel of geen weerrecord sneuvelt, feit is dat het ontzettend zacht is voor de tijd van het jaar. "De dagen daarna koelt het wel langzaam af", tempert de meteoroloog de verwachtingen. "Woensdag wordt het nog een graad of 15 en vanaf donderdag komen we dan uit op zo'n 13 graden. Maar het blijft dan wel overwegend droog. De dagen daarna trouwens ook."
Het is niet de eerste keer dat we deze herfst worden verrast met relatief hoge temperaturen. Op 28 oktober kwam het kwik op veel plekken in Gelderland ruim boven de 20 graden uit. Dat was bijzonder, want nog nooit was het op die dag zo warm.