Rivierengebied

Andries denkt een foto van Vincent van Gogh in handen te hebben

De mogelijke foto van Vincent van Gogh
De mogelijke foto van Vincent van Gogh © Omroep Gelderland
BENEDEN-LEEUWEN - Andries van Beek uit Beneden-Leeuwen heeft in een familiealbum een foto gevonden van een man van wie hij denkt dat het Vincent van Gogh is. In hetzelfde album vond hij ook een foto van een vrouw van wie hij bijna zeker weet dat het een zusje van de beroemde Nederlandse kunstschilder is. Beide foto's worden nu bestudeerd door experts van het Van Gogh Museum in Amsterdam.
"Ik ben een verzamelaar van fotografie uit de negentiende eeuw", vertelt Andries. "Het fotoalbum met familiefoto's heb ik gekocht op een rommelmarkt in Purmerend. Eenmaal thuis bestudeerde ik de foto's in het album en dacht: die foto zou wel eens van Vincent van Gogh kunnen zijn."

Tot nu toe maar één foto van Van Gogh

Als het klopt wat Van Beek denkt, dan zou de foto een portret zijn van een 30-jarige Vincent van Gogh. En dat zou heel bijzonder zijn, want er is tot nu toe maar één foto van de beroemde Nederlandse kunstschilder.
Fotografie was tijdens zijn leven in opkomst, maar hij zou geen fan zijn geweest. De foto die Andries heeft gevonden is in 1883 gemaakt door fotograaf Dirk Jan Le Grand uit Breda, zo is op de achterkant te lezen. In het album vond hij ook een foto van een vrouw van wie hij vermoedt dat het de jongste zus van Vincent is.

Verband tussen album en families

"Ik zeg niet met zekerheid dat het een foto van Vincent is, maar het zou echt heel goed kunnen", zegt de verzamelaar uit Beneden-Leeuwen. "Ik heb de foto aan verschillende kunstexperts in mijn vriendenkring voorgelegd, en zij vinden ook dat er een treffende overeenkomst is."
En een groot aantal andere foto's in het album zouden ook heel goed andere familieleden van de kunstschilder kunnen zijn, stelt Van Beek. "Ze lijken op elkaar. Ik ben wel vrij zeker dat de foto van de vrouw die ik naar het Van Gogh Museum heb gestuurd Wil van Gogh is."
Op de foto rechtsonder zou volgens Andries' zus Wil van Gogh kunnen staan.
Op de foto rechtsonder zou volgens Andries' zus Wil van Gogh kunnen staan. © Omroep Gelderland
Ook is er volgens Van Beek een band tussen het fotoalbum, de familie Van Gogh en fotograaf Dirk Jan Le Grand. "Le Grand woonde in dezelfde straat in Breda als de vader van Vincent, die toen in Nuenen woonde. Het fotoalbum is van de familie Verloop en iemand uit die familie had rond 1880 een restaurant of hotel in Noordwijk. De zussen van Vincent vierden daar samen vakantie."

Van Gogh Museum onderzoekt foto's

"Ik geloof niet in sprookjes, maar als je alles bij elkaar optelt is deze foto een goede kandidaat om een foto van Vincent te zijn", zegt de inwoner van Beneden-Leeuwen.
Vorige week woensdag heeft hij de foto's naar het Van Gogh Museum gemaild. "Van 99,9 procent van de mailtjes die mensen sturen met mogelijke afbeeldingen van de kunstschilder zegt het museum meteen: 'dat is hem niet'. Dat hebben ze bij mij niet gezegd. Ik kreeg donderdag een e-mail terug van het museum met de mededeling: 'we nemen het in onderzoek'."
Ook al is Andries niet honderd procent zeker dat de foto's van Vincent en Wil Van Gogh zijn, toch droomt hij stiekem wel dat het zo zal uitpakken. "Als het echt een foto van Vincent blijkt te zijn, dan is dat wereldnieuws, dan haal ik CNN!"
Andries met de mogelijke foto van Vincent van Gogh
Andries met de mogelijke foto van Vincent van Gogh © Omroep Gelderland