Achterhoek

Steeds meer deelnemers modderfeest: 'Aan het eind ben je lekker smerig'

Deelnemers van de Akkermudterun kruipen door de drek
Deelnemers van de Akkermudterun kruipen door de drek © Omroep Gelderland
AALTEN - Ploeteren over een akker, kruipend door de drek: honderden deelnemers gingen de uitdaging aan in Lintelo tijdens de zevende editie van de Akkermudrun. 'Een leuk modderig feestje' dat steeds meer deelnemers naar de Achterhoek trekt.
Organisator Gert Eeltink nam twee weken vrij om het parcours te maken op zijn boerderij. Aan modder geen gebrek, maar ook strobalen, oude banden en een voersilo vormden voor de ruim 240 deelnemers een flinke uitdaging. “Alle dingen die voorhanden waren op de boerderij hebben we gepakt.”
“Het is geen wedstrijd, gewoon een leuk feestje om samen hindernissen te volbrengen. Sommige hindernissen zijn te moeilijk om alleen te doen. Dus dan moeten ze elkaar helpen. Aan het eind heb je het samen gedaan en ben je lekker smerig.”
Bekijk hier hoe de deelnemers ploeterden door de modder:
240 deelnemers onder de modder bij zevende Akkermudrun in Lintelo
Ten opzichte van de eerste editie is het aantal deelnemers verdubbeld, zegt Eeltink. “Ik wil er geen verdienmodel van maken. We vragen ook geen inschrijfgeld. Mensen kunnen een vrije gift geven. Bedrijven uit de buurt stelden materiaal beschikbaar. Het is allemaal low-budget gemaakt.”
Veel grootser hoeft het voor Eeltink niet te worden: “Iedereen die deelneemt, neemt de volgende keer iemand anders mee. Maar we moeten niet hebben dat er dikke rijen ontstaan voor de hindernissen. Dan koelen de deelnemers af. Het moet gewoon een leuk modderig feestje blijven.”

Koeienvlaaien

De modder bleek voor deelnemer Jasper nogal een verrassing: 'Mijn vader heeft me ingeschreven. Hij zei dat het makkelijk was. Maar hij vertelde niet dat we door de modder moesten kruipen. Maar het is leuk. Het is eens wat anders dan TV kijken op zondag.”
Bang voor koeienvlaaien hoeft hij overigens niet te zijn volgens de organisator: “Er lopen geen dieren meer op de boerderij. Dat zou ik zelf ook niet willen. Nee, het is alleen modder waar ze doorheen moeten”, lacht Eeltink.