Rivierengebied

'Whisky na de kerkdienst', beluister de laatste aflevering van de podcast

Podcastmaker Maarten Dallinga.
Podcastmaker Maarten Dallinga. © Tim Witte
OPHEUSDEN - Maarten Dallinga dook maandenlang in de leefwereld van reformatorische christenen op de Gelderse Biblebelt. Hoe goed heeft hij ze leren kennen? Vanaf nu is de laatste aflevering van de Omroep Gelderland-podcast Niet van de Wereld te beluisteren. "We leven in verschillende werelden."
"Buitenstaanders weten vaak weinig van reformatorische christenen", zegt Dallinga. "Andersom is dat trouwens soms óók het geval. We leven voor een deel in heel verschillende werelden." Vooral dat gegeven dreef hem om de podcast Niet van de Wereld te maken.

Logeerweekend bij groot gezin

De laatste aflevering bevat opnieuw fragmenten van Dallinga’s logeerweekend bij een groot reformatorisch gezin in Opheusden. Hij gaat zowel op zondagochtend als -avond met ze mee naar de kerk en drinkt ’s middags, kort na de ochtendkerkdienst, een glaasje whisky mee. Een traditie in het gezin.
Ook duikt Dallinga in de invloed van refo’s in de politiek en staat hij met meerdere mensen stil bij de toekomst voor refo’s in Nederland. Vele reformatorische christenen vrezen inperking van hun godsdienstvrijheid.
Luister hier naar de vijfde en afsluitende aflevering:
Niet van de Wereld is ook te vinden in podcastapps als Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. De gemiddelde beoordeling van luisteraars is bij zowel Apple Podcasts als Spotify een 4,8 (uit 5). NRC noemde de serie ‘waanzinnig’. Een overzicht van de media-aandacht voor Niet van de Wereld vind je op de website van maker Maarten Dallinga.
Refo’s zijn de meest orthodoxe christenen binnen de protestantse kerk. Ze zijn met ruwweg 500- tot 600.000 en een groot deel woont samengeklonterd op de Gelderse Biblebelt. Denk bijvoorbeeld aan Barneveld, Nunspeet en Scherpenzeel.

De serie kwam tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Zie ook: