Arnhem en omstreken

Vrouw laat ruim 15.000 konijnen na

Volgens Albert Keddeman van het veilingbedrijf is dit nog geen 10 procent van de collectie.
Volgens Albert Keddeman van het veilingbedrijf is dit nog geen 10 procent van de collectie. © Albert Keddeman / Derksen Veilingbedrijf.
ARNHEM - "Wij zoeken een plek voor een paar konijntjes", beschrijft Albert Keddeman van Derksen Veilingbedrijf het gekscherend. In werkelijkheid moet hij een plek vinden voor zo'n 15.000 tot 20.000 beeldjes van konijnen. "De kleinste is een miniatuur van vijf millimeter, maar er zit ook een pluche konijn van meer dan twee meter groot bij."
Een paar jaar geleden nodigde een oudere vrouw Keddeman thuis uit. Ze had een huis vol konijnenbeeldjes en vroeg zich af: hoe zorg ik dat mijn verzameling goed terechtkomt als ik overlijd? Die dag zag hij de konijnencollectie voor het eerst. "Ze had echt een behoorlijke collectie bij elkaar verzameld door de jaren heen", vertelt hij.

Tot de nok

De vrouw overleed kort geleden. Een notaris nam daarop contact op met het Arnhemse veilingbedrijf van Keddeman. "Wij kregen de opdracht om een plek te vinden voor haar gehele collectie."
Samen met de notaris gaat Keddeman naar de woning van de inmiddels overleden vrouw. "Je moet je voorstellen dat wij een eengezinswoning binnenlopen die van onder tot boven, echt tot de nok toe, gevuld is met konijnen", vertelt de veilingmeester. "We schatten dat het meer dan 15.000 beeldjes en andere konijnen-items zijn."

Rommel- en snuffelmarkten

Maar wat kan je daarmee? Dat is een lastige, zelfs voor de ervaren Keddeman. "We moeten echt zoeken naar oplossingen. Bijna niemand wil in een keer zoveel beeldjes van konijnen", stelt hij. "Verzamelen is een werkwoord. Over de jaren sprokkel je spullen bij elkaar. Verzamelaars willen geen duizenden beeldjes tegelijkertijd."
Stellingkasten vol konijnen staan er in het huis.
Stellingkasten vol konijnen staan er in het huis. © Albert Keddeman / Derksen Veilingbedrijf.
Dat betekent dat de collectie hoogstwaarschijnlijk opgedeeld wordt. "Als veilingbedrijf werken we natuurlijk wereldwijd. Het gedeelte dat echt verzamelcollectie is, kunnen we daar misschien wel kwijt", legt Keddeman uit. Andere delen komen waarschijnlijk terecht op rommelmarkten. "Alles in losse stukken verkopen, kost ons twee of drie jaar. We hopen op een koper die het leuk vindt met een deel van de beeldjes naar bijvoorbeeld de snuffelmarkt in GelreDome te gaan."

Brandstapel

Kortom, dé oplossing is er nog niet. Daarom plaatste Keddeman een oproep op Facebook, in de hoop dat andere mensen een goed idee hebben. Hoe dan ook heeft hij vertrouwen in een goede oplossing. "De verzameling gaat zeker niet op de brandstapel. Als het op de ene manier niet lukt, dan gaan we wel weer wat anders verzinnen."