Stedendriehoek / Achterhoek

Verduurzamen? Boerderij ging van 'oude dame' naar 'moderne chick'

BARCHEM - Huiseigenaren die de deuren van hun duurzame woning openen voor bezoekers. Daar draaide het zaterdag om tijdens de Duurzame Huizen Route, die dit jaar 10 jaar bestaat. Wat ooit in 2012 begon als lokaal initiatief voor huiseigenaren op de Veluwe, is nu uitgegroeid tot een landelijk evenement.
"Het is echt een hele verassing dat er nu bijna 2000 huizen op de website staan waar je binnen kunt kijken", vertelt initiatiefnemer Eva Petra Simon van de duurzame huizenroute. "Dat had ik nooit verwacht." Voor het tiende jaar op rij kunnen bezoekers bij huiseigenaren achter de voordeur kijken om meer te weten te komen over maatregelen zoals een warmtepomp of spouwmuurisolatie, maar ook over het proces om naar een duurzamer huis te komen.
"Je ziet dat steeds meer mensen aan het nadenken zijn over hoe ze het aan moeten pakken", zegt Simon. "Als je in een huiskamer zit kun je het met een eigenaar erover hebben of je hoort vragen die andere bezoekers hebben. Zo kun je samen de ervaringen delen."

'We houden energie over'

De boerderij van Frans Dam en Hennie de Jong in Barchem is één van de de woningen die zaterdag te bezichtigen is. In 2016 bouwde zij een boerderij uit 1924 om tot een moderne energie leverende en gasvrije woning met kantoor en schuur. "Uiteindelijk hebben we van een oude dame uit 1924 een moderne 'chick' gemaakt", zegt Dam. "Zo modern dat hij energieneutraal is. Sterker nog: we houden energie over."
De oude boerderij werd gestript, de kozijnen werden eruit gehaald en de muur aan de buitenkant geïsoleerd. Daarbij werd de muur voor het overgrote deel wit geschilderd en de onderkant grijs. "De witte kleur weerspiegelt veel meer, terwijl de grijze kleur meer warmte opneemt", zegt Dam. "Dat isoleert dermate goed, dat we daarmee energieneutraal zijn. Het is één van de beste maatregelen die we hebben genomen."

Duurzame stappen

Aan de zijkant van de boerderij ligt op het dak 18 kilowatt aan zonnepanelen. "Dat brengt elk jaar toch zo'n 16 tot 17.000 kilowattuur op", vertelt Dam. Achteraf zijn beide huiseigenaren blij dat ze zes jaar geleden deze stap hebben gemaakt en hebben geïnvesteerd om de boerderij te verduurzamen. "Kijk naar het klimaat en de huidige energiecrisis. Ik mag het niet hardop zeggen, maar wij lachen om de hoge energieprijzen. Wij hebben juist energie over", aldus Dam.
Hij hoopt dan ook dat meer mensen het lef hebben om duurzame stappen te gaan zetten. "Hoe klein je een stap ook zet, we moeten deze aarde beschermen. Als je een beetje nadenkt moet je hart hebben voor het milieu en is dit toch een must", aldus Dam.
Simon vindt dat Frans en Hennie er echt iets moois van hebben gemaakt. "Je kent de boerderij niet meer terug als je de oude foto's bekijkt", zegt Simon. "Ze hebben het echt een lift gegeven en dat is mooi om te zien. Het gaat niet alleen maar om energie besparen en comfort, maar je kan het ook mooier maken."

Huizen op afspraak bekijken

Het zou mooi zijn als de duurzame huizenroute blijft groeien vindt Simon. "We doen ons best om steeds meer mensen deze huizen te laten ontdekken. Naast deze landelijke dag, één keer per jaar, gaan we ook kijken of je op afspraak een huis kan bekijken. Dan ben je ook meteen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen."
Frans en Hennie weten nog niet of ze voor altijd op de boerderij blijven wonen. "Zeg nooit, nooit", aldus Dam. "Wellicht komt er nog weer een ander project op ons pad en kunnen we van een andere oude dame of heer en moderne 'chick maken. We zijn en blijven ondernemers en misschien wel een beetje gek."