Rijk van Nijmegen

De wolf is nu ook te zien in het museum

Een reis door het rijk der fabelen.
Een reis door het rijk der fabelen. © De Bastei
NIJMEGEN - Wolharige neushoorns en mammoeten zal je niet tegenkomen in de Gelderse natuur. Het bewijs dat deze gigantische beesten hier tienduizenden jaren geleden wel rondliepen, is te zien in Museum De Bastei. Je vindt er botten, slagtanden en andere resten van dieren die allang uitgestorven zijn. Ook voor de wolf is aandacht in het Nijmeegse museum voor natuur en cultuurhistorie. En waar de wolf in ons land op steeds meer verzet stuit, blijkt dit roofdier bij museumbezoekers juist erg populair.
Een roerdomp, buizerd en otter... Het zijn drie voorbeelden van het grote aantal opgezette dieren dat te vinden is in Museum De Bastei. Ook de Europese steur heeft alvast een plekje verworven, in de hoop dat deze enorme vissen snel weer in de Waal opduiken.
"Zo kun je alle dieren die hier leven op je gemak bekijken", legt museumdirecteur Hans Hooijmaijers uit. Het museum wil laten zien welke planten en dieren je in het Gelderse rivierengebied leven. BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink zwerft met de Hooijmaijers door het museum. Het valt hem op dat een iconische vogel nog ontbreekt in de collectie.
De vogel staat ook wel bekend als de 'vliegende deur'...

Neushoorn en mammoet

Museum De Bastei vertelt het verhaal over het leven in en langs de rivier. Het is gevestigd in een 16e-eeuwse verdedigingstoren. Je vindt er Romeinse muurresten, maar ook resten van steppewisenten, neushoorns en mammoeten.
Bij de reis door de geschiedenis stuit je op allerlei bijzondere vondsten...

Wolf naar rijk der fabelen

Dieren spelen al eeuwenlang een grote rol in fabels en sprookjes. Zo hebben uilen, vossen en wolven in de verhalen vaak menselijke eigenschappen gekregen om een morele les over te brengen op het publiek. In de middeleeuwen was het een methode waarmee kritiek werd geuit op de politiek in de maatschappij.
In de tijdelijke expositie Naar het Rijk der Fabelen speelt de wolf een belangrijke rol. Bezoekers leren meer over de achtergrond van de verhalen die al van oudsher over de wolf de ronde doen, zoals de weerwolven en natuurlijk het sprookje Roodkapje.
En voor het geval je ooit oog in oog met een wolf komt te staan: in De Bastei vind je tips die helpen om het gedrag van wolven te voorspellen...
Andere fabelachtige dieren die in het museum aan bod komen zijn onder meer de pauw, het schaap en de uil. Als onderdeel van deze expositie kunnen bezoekers stemmen op hun favoriete dier. De wolf gaat ruimschoots aan de leiding van de populariteitspoll. In het museum is de wolf dan ook meer dan welkom.