Achterhoek / Noord-Veluwe

EOD in actie om zelf geknutseld vuurwerk, jongen (16) opgepakt

Nitraten en cobra's.
Nitraten en cobra's. © Politie
VARSSEVELD - Zeven personen zijn de voorbije week aangehouden wegens bezit van verboden vuurwerk. Dat meldt de politie. In onder meer Varsseveld, Emst, Oene en Twello trof de politie in totaal 19.000 nitraten, bijna 200 cobra’s, 35 shells en Chinese rollen aan in verschillende onderzoeken. Daarnaast werden vier wapens in beslag genomen.
In Varsseveld vonden agenten 600 nitraatbommen. Ook was er in een woning sprake van zelf geknutseld vuurwerk. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest er aan te pas komen om dit vuurwerk veilig op te ruimen. Een 16-jarige jongen werd opgepakt.

15.000 nitraten

Een ander onderzoek leidde naar Emst en Oene, waar twee verdachten van 17 en 18 jaar zijn aangehouden. In de huizen van beide verdachten trof de politie ruim 15.000 nitraten aan. Uit nader onderzoek bleek betrokkenheid van een 58-jarige inwoner uit Oene. Hij mocht ook mee naar het bureau.
Een derde onderzoek leidde naar Twello en naar Diepenveen in Overijssel. In dat onderzoek zijn drie personen in de leeftijd van 16 tot 18 jaar aangehouden. Hier was sprake van nitraten, cobra's en ruim 100 kilo zwaar explosief vuurwerk.