Noord-Veluwe

Virtual Reality in de klas: 'Leuker dan leren uit een boek'

In Harderwijk oefenen leerlingen veiligheid met een VR-bril
In Harderwijk oefenen leerlingen veiligheid met een VR-bril © pixabay.com
HARDERWIJK - Met een speciale bril op schuifelen ze door het klaslokaal. In Harderwijk gebruiken ze Extended Reality en Virtual Reality om leerlingen levensecht te laten oefenen. Een landelijke pilot bij de Veiligheidsacademie van Landstede. Maar... werkt het ook?
De ramen van het leslokaal zijn afgeplakt. Na een instructie krijgt de leerling een VR-bril op en wordt de lesmodule gestart. Dit keer moet een poppodium beveiligd worden tegen een opdringende massa fans. Maar het is niet gewoon een filmpje wat de leerling ziet door de bril. De leerling kan bewegen en ingrijpen door middel van modules aan zijn handen. Blijf ik vriendelijk, ga ik er op af of vraag ik assistentie? Het moet allemaal in een fractie van een seconde worden besloten. Hier wordt levensecht geoefend. Doe je het niet goed, dan breng je jezelf in de problemen.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Tot voor kort werden dit soort programma's eigenlijk alleen gebruikt voor spelletjes. Kunstenaars experimenteren er naar hartenlust mee en bouwen complete fantasiewerelden waarin je moet proberen te overleven. De autismevereniging gebruikt het om geïnteresseerden de beperkingen van een autist te laten ervaren. Ook in de zorg wordt geëxperimenteerd met XR. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar dat het ook geschikt zou zijn voor onderwijs, is pas sinds kort ontdekt.
Zo ziet een vr-les eruit:
Een VR les ziet er zo uit.
Bij de Veiligheidsacademie zijn ze er van overtuigd: Extended Reality XR en Virtual Reality VR hebben de toekomst. Nog nooit kon er zo levensecht geoefend worden en kon een leerling zo direct leren van zijn fouten. Maar makkelijk is het niet. De oefenfilmpjes, scenario's genoemd, zijn duur om te ontwikkelen. Er wordt in Harderwijk al vijf jaar aan gewerkt. En eindelijk is het zover dat het echt werkt. Mogelijk kan er volgend jaar al examen mee worden afgelegd. XR en VR zijn de toekomst.
De studenten van de Veiligheidsacademie Landstede in Harderwijk zijn enthousiast. "Dat is iets nieuws voor mij, want normaal leer je altijd uit boeken en ik merk toch wel dat het leuk leren is", zegt een leerling. "Het is een beetje een futuristisch idee wat je er van krijgt, als je het zo ziet", vult een ander aan. "Ik vind het leuk om spelenderwijs toch dingen te leren over onze opleiding. Het is natuurlijk heel mooi, dat je in een situatie terechkomt waar je normaal in de schoolbanken nooit bijkomt natuurlijk."