Arnhem en omstreken

Nog eens 150 opvangplekken voor Oekraïners in Arnhem, regio blijft achter

De negenjarige Olga met haar moeder Lydiia bij de school voor Oekraïense vluchtelingen in Arnhem.
De negenjarige Olga met haar moeder Lydiia bij de school voor Oekraïense vluchtelingen in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem gaat nog eens 150 Oekraïense vluchtelingen huisvesten. Die worden voor twee jaar in verplaatsbare woonunits in de wijk Schuytgraaf opgevangen. Daarna wordt het terrein in het zuidelijke puntje van de nieuwbouwwijk ontwikkeld voor woningbouw. In totaal komen er daarmee 680 plekken voor Oekraïners in Arnhem, dat is meer dan de 582 waar om is gevraagd. Daarnaast vangt Arnhem momenteel 1401 andere vluchtelingen op.
Wethouder Paul Smeulders betitelt Arnhem dan ook als gastvrije stad. "Het is fijn dat we opnieuw een stap naar voren kunnen zetten in het opvangen van mensen die vluchten voor oorlog en geweld. De oorlog in Oekraïne is nog steeds gaande. Arnhem laat zich van haar beste kant zien door deze mensen te helpen."
Voor de 60 woonunits betaalt de gemeente in totaal 8 miljoen euro. Arnhem gaat ervan uit dat de totale opvangkosten door het Rijk worden vergoed. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd. Later deze maand volgt een informatieavond.

Ruim 600 plekken tekort

Naast de locatie in Schuytgraaf, die begin volgend jaar moet openen, vangt Arnhem 200 Oekraïners op aan de Doorwerthlaan en nog eens 330 op twee cruiseschepen aan de Rijn. Hoewel Arnhem daarmee ruimschoots aan de doelstelling voldoet, blijven de vijftien gemeenten uit de veiligheidsregio Gelderland-Midden als geheel nog ruim achter bij het gezamenlijke doel. Van de 2940 benodigde plekken, worden er vooralsnog slechts 2300 ingevuld.

Zie ook: