Achterhoek

Ina vond haar zelfvertrouwen terug bij dit dorpshuis

VARSSEVELD - Het was een harde klap voor Ina Tuenter toen ze wegens een reorganisatie haar vertrouwde werkomgeving moest verlaten. 38 jaar lang ging ze dag in dag uit naar het verzorgingshuis om schoon te maken. "En toen was er geen plek meer voor mij." Door haar verstandelijke beperking lag een nieuwe baan niet voor het oprapen. Totdat ze bij dorpshuis Het Borchuus in Varsseveld, terecht kon.
"Een geluk, bij een ongeluk", benadrukt Ina. Want ze heeft helemaal haar plek gevonden in het hart van het dorp. Bij haar geboorte werd al snel duidelijk dat er iets aan de hand was met de nu 64-jarige Ina. Wat precies, dat weet ze nog steeds niet. Ina heeft behoefte aan structuur en kan niet tegen werkdruk, anders kan ze snel in de stress schieten.
Gelukkig kan ze bij Het Borchuus haar eigen tempo bepalen. Ze is er iedere maandag en donderdag te vinden. Ze krijgt er niet voor betaald, maar doet het werk met behoud van uitkering. Ina vindt het belangrijk om iets te doen voor haar geld.

Toiletten stuk minder vies

Hoewel het ontslag bij haar vorige werkgever grote indruk heeft gemaakt op Ina, is ze nu blij dat het zo is gelopen. "Bij het Borchuus is het veel leuker, de collega's zijn behulpzaam, en wat ook fijn is: de toiletten zijn een stuk minder vies dan in het verzorgingshuis waar ik werkte", Ina moet er zelf om lachen.
De 64-jarige 'moet' nog bijna drie jaar werken, maar dat vindt ze helemaal niet erg, want thuis zitten is niet aan haar besteed. Naast het schoonmaakwerk is Ina ook vaak als gast in Het Borchuus. Ze schuift elke maand aan bij het 'Samen Tafelen' en vierde haar verjaardag er onlangs. "Het Borchuus heeft mij m'n zelfvertrouwen teruggeven", aldus Ina
Ina Tuenter is één van de vele vrijwilligers van Het Borchuus, het dorpshuis in Varsseveld dat finalist is voor de titel Dorpshuis van het Jaar. Het dorpshuis heeft zo'n 40 vrijwilligers. Voor het vijfde jaar gaat Omroep Gelderland op zoek naar het beste dorpshuis of buurthuis van de provincie. Er zijn vijf dorpshuizen en buurtcentra genomineerd. Wil je meer zien over het Het Borchuus, kijk dan vanavond om 17.20 naar Omroep Gelderland. Daarna ieder uur herhaald. Of kijk nu alvast hieronder de aflevering.
Dorpshuis van het jaar - Borchuus Varsseveld