Gelderse Vallei

Hier kun je gratis Sintcadeautjes halen, als je er wat voor inlevert

Met dit initiatief wordt speelgoed 'gerecycled'.
Met dit initiatief wordt speelgoed 'gerecycled'. © ANP
BENNEKOM - Een voetbal die al een jaar als nieuw in de schuur ligt of een poppenhuis dat misschien wel nooit uit de originele verpakking is gehaald. Het is natuurlijk zonde om dat ongebruikt te laten en daarom wordt in Bennekom vrijdagavond een speelgoedruilbeurs gehouden, in aanloop naar het sinterklaasfeest.
"Je gaat door de speelgoedkast van je kind, om even te kijken waar niet meer mee gespeeld wordt, maar wat er nog wel heel en mooi uitziet en nog compleet is", legt organisator Dorien op den Camp van Bennekomse Schatten uit. "Speelgoed wat je dus nog prima kan doorgeven aan een ander kindje."
Dat speelgoed kunnen mensen deze vrijdagavond tussen 17.00 en 19.00 uur inleveren bij De Brink in Bennekom tijdens Recycle Sint. Mensen mogen maximaal vijftien stuks speelgoed inleveren. Het speelgoed moet dus schoon, heel, compleet en werkend zijn. Speelgoed dat op batterijen werkt moet mét batterijen worden ingeleverd, zodat de organisatie kan testen of het nog werkend is. Knuffels, dvd’s, cd’s of spelcomputers worden niet ingenomen.

Vouchers

"Je neemt het speelgoed mee naar de beurs, je levert het in en daar krijg je waardebonnen voor", vertelt Op den Camp. "En met die waardebonnen kun je op de beurs weer nieuw speelgoed uitzoeken." Dat gebeurt tussen 19.30 en 21.30 uur.
Op bepaald speelgoed raken ze gewoon uitgekeken
Volgens Dorien blijft er jaarlijks veel speelgoed ongebruikt in de kasten van kinderen liggen. "Zeker met het sinterklaasfeest komt zoveel speelgoed binnen. Eigenlijk te veel voor kinderen om met alles te spelen. Een deel verdwijnt in de kast. Maar kinderen worden ook gewoon ouder, dus op bepaald speelgoed raken ze ook gewoon uitgekeken. Dan is het mooi als je het een tweede of een derde kans kunt geven."

Minima

Hebben mensen waardebonnen over? Deze kunnen ze behouden voor de volgende Recycle Sint of doneren. Gedoneerde waardebonnen worden beschikbaar gesteld aan minima.
Speelgoed dat aan het einde van de Recycle Sint overblijft, gaat naar de Shop4nop van De Huiskamer in Bennekom.