Arnhem en omstreken

Kou uit de lucht: Djenna lekker naar buiten met mama en pleegmoeder

Joan zoekt haar dochter met enige regelmaat op. Dan spelen ze samen.
Joan zoekt haar dochter met enige regelmaat op. Dan spelen ze samen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Joans dochter Djenna werd in een pleeggezin geplaatst. Dat zorgde voor wat spanning tussen haar en de nieuwe pleegmoeder. Maar wat Joan betreft is de kou inmiddels uit de lucht. “Je maakt vaak ruzie met mensen die heel dicht bij je staan”, zegt Joan over een lastige periode tussen haar en de pleegmoeder van haar dochter.
Ze gaan er nu regelmatig op uit als Joan bij dochter Djenna en pleegmoeder Myrna op bezoek komt. Het bezoek is niet bij Myrna thuis, maar bij een speeltuin met een cafeetje. Terwijl Djenna speelt in de zandbak en kliedert met het water, kletsen Joan en Myrna bij.
Kijk en luister naar het verhaal van Joan en Myrna:
Portret van een biologische moeder en pleegmoeder

Liefdevol gezin

Al tijdens de zwangerschap was duidelijk dat nu 23-jarige Joan niet voor haar dochter zou kunnen zorgen. Vrij snel na de geboorte kwam de zorg voor baby Djenna bij Myrna te liggen. Joan: “In het begin ging mijn leven niet heel goed. Ik had veel stress en daarom zit mijn dochter in een pleeggezin”. Myrna vertelt hoe ze elkaar kennen: “Ze kwam af en toe bij ons in huis met haar vriend mee. Die kwam hier af en toe even helpen in de tuin. Gedurende de zwangerschap hebben we elkaar met regelmaat gezien. Toen uiteindelijk hun dochter niet bij hen kon blijven wonen, is ons gevraagd voor haar te gaan zorgen. In de eerste instantie tijdelijk en naderhand voor langdurig”.
“Het zijn hele leuke, lieve mensen”, zegt Joan. “Als het dan toch zo is dat mijn dochter naar een pleeggezin moet, dán bij hén”. Voor Myrna en haar man is het een dankbare taak, maar soms ook zwaar: “Ik vind het heel mooi om te doen, maar het is soms ook heel verdrietig en moeilijk”.
Terwijl Djenna in de speeltuin speelt, kletsen pleegmoeder Myrna (links) en moeder Joan (rechts) bij.
Terwijl Djenna in de speeltuin speelt, kletsen pleegmoeder Myrna (links) en moeder Joan (rechts) bij. © Omroep Gelderland

Beperkingen die corona had, gaf vrijheid

Voor moeder en pleegmoeder waren er dus ook pittige momenten. “De bezoeken waren op een gegeven moment echt heel moeilijk. Het is moeilijk om iemand in je huis te laten die echt boos is op je, en vijandig binnenkomt”, vertelt pleegmoeder Myrna.
Het omslagpunt viel in de coronacrisis. Waar voor veel Gelderlanders het verplicht binnenblijven door lockdowns benauwend voelde, gaf het Joan en Myrna vrijheid die ze nodig hadden. “Toen zijn we de bezoeken naar buiten gaan verplaatsen”, vervolgt ze. “Buiten. Letterlijk dat buiten gaf vrijheid. Lucht. We hoefden niet in een kamersetting met z'n allen naar elkaar te kijken en met elkaar een gesprek gaande te houden. Het voordeel van een bos is dat een kind gewoon lekker voor je uit rent en gewoon doet wat ze willen doen. En wij hobbelden daar gewoon lekker achteraan. En omdat je naast elkaar loopt en niet naar elkaar kijkt, kan er ook veel makkelijker een gesprek plaatsvinden, want ik hoef haar niet steeds aan te kijken. En dat gaf lucht voor ons allebei. Omdat we opgingen in de natuur.”

Joans moederschap

Ondanks dat haar dochter niet bij Joan kan wonen, probeert ze alles uit haar moederschap te halen. “Een tijdje geleden gingen we schoenen halen, de eindkeuze ligt natuurlijk bij mevrouw zelf”, wijzend naar haar dochter.
“Maar ook ik mag zeggen wat ik leuk vind”, stelt Joan. “Er wordt heel veel overlegd, waardoor ik het gevoel heb dat ik er veel bij betrokken wordt”, besluit ze.
"Heb je genoeg gespeeld?", vraagt pleegmoeder Myrna (links) aan Djenna.
"Heb je genoeg gespeeld?", vraagt pleegmoeder Myrna (links) aan Djenna. © Omroep Gelderland
Het is deze week de landelijke 'Week van de pleegzorg' waarbij extra aandacht wordt gevraagd voor het tekort aan pleegouders. Deze editie heeft een Gelders tintje, want in Arnhem was dinsdagavond de landelijke aftrap met de #groenlicht-actie. De Eusebiuskerk werd groen verlicht 'om op te roepen groen licht te geven voor de toekomst van een pleegkind'.