Gelderse Vallei / Achterhoek

De illegale handel in vuurwerk wordt steeds groter en professioneler

Sier- of knalvuurwerk met oud en nieuw?
Sier- of knalvuurwerk met oud en nieuw? © Pixabay
EDE - Een busje met 600 kilo zwaar illegaal vuurwerk bij Ede, een grote zak illegaal vuurwerk in een auto in Malden, grote vuurwerkvondsten en arrestaties in onder meer Twello. Zomaar wat vuurwerknieuws van deze week. De illegale vuurwerkhandel wordt steeds groter en professioneler, stelt de Gelderse politie.
Dit jaar was er in de derde week van september al ruim 54.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen in Nederland. Bijna net zoveel als in heel 2018. En dan is het waarschijnlijk dat het grootste deel van de in beslagnames nog moet volgen. Dit gebeurt meestal in de laatste twee maanden van het jaar.
De teller is de laatste jaren behoorlijk opgelopen als het gaat om de in beslag genomen hoeveelheid illegaal vuurwerk. In 2018 ging het om 56.000 kilo, in 2019 was het 61.000 kilo, het jaar erop was dit verdubbeld en vorig jaar ging het zelfs om 205.000 kilo. En het is niet alleen de hoeveelheid illegaal vuurwerk die de politie zorgen baart.

Steeds gevaarlijk

"Illegaal vuurwerk is in de afgelopen decennia steeds zwaarder en daarmee gevaarlijker geworden", laat een woordvoerder van de Gelderse politie weten. "Het zijn in de basis gevaarlijke explosieven, die soms niet onderdoen aan de kracht van een handgranaat."
"Hierdoor vormt het de laatste jaren een toenemend maatschappelijk probleem door overlast, letsel, doden en milieuschade. Vuurwerk wordt daarnaast gebruikt om hulpverleners en handhavers te belagen. Dat is absoluut onwenselijk en zeker een zorg richting de jaarwisseling. Ook wordt zwaar, illegaal vuurwerk gebruikt bij zware misdrijven, zoals ram- en plofkraken."
De politie noemt de handel in illegaal vuurwerk een steeds lucratiever verdienmodel voor criminelen en hun netwerken. Waar dat precies in zit is niet helemaal duidelijk. Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk de afgelopen jaren in de coronaperiode en überhaupt de steeds strengere regels rond vuurwerk, zouden hier logischerwijs wel van invloed kunnen zijn. Dat de inbeslagnames sterk gestegen zijn in de afgelopen jaren staat in ieder geval vast.

Afkomstig uit buitenland

Het illegale vuurwerk komt volgens de politie vaak uit het buitenland, vooral uit Polen, Duitsland, Italië, België en China. De 'professionele handelaar' in illegaal vuurwerk, zoals de politie het noemt, is er doorgaans het hele jaar mee bezig. Maar in de laatste maanden van het jaar komt er meer beweging in de handel omdat de afnemers dan in beeld komen. Hoe meer bewegingen er zijn met het illegale vuurwerk, hoe meer de politie onderschept.
Vanwege deze toenemende 'beweging' van het illegale vuurwerk zet de politie in het laatste deel van het jaar ook meer in op het onderscheppen van illegale partijen vuurwerk. Er zijn meer controles en in combinatie met onderzoeken probeert de politie ook met gerichte acties illegaal vuurwerk van de markt te halen.