Liemers / Stedendriehoek

'Sidney had een hart van goud, maar juist dat werd haar fataal'

De rechtbank in Zutphen, waar de nabestaanden hun verhaal deden.
De rechtbank in Zutphen, waar de nabestaanden hun verhaal deden. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - "Waarom, waarom? We zijn woest, maar vooral ook intens verdrietig." Een emotionele zitting vandaag in de Zutphense rechtbank waar een 22-jarige man terecht staat voor de dood van zijn vriendin, de 21-jarige Sidney uit Zevenaar. Justitie eist negen jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de verdachte. De rechtszaal zit vol met familie en vrienden van de jonge vrouw.
Zowel de moeder en zussen van Sidney met wie ze is opgegroeid als haar biologische moeder doen hun verhaal. "21 jaar en 3 maanden hebben onze ouders voor Sidney gezorgd", vertelt één van de zussen geëmotioneerd in de rechtszaal tijdens haar slachtofferverklaring. "Sidney was het beste wat ons ooit is overkomen."
De advocaat van het gezin vult aan: "Sidney was een half jaar oud toen ze in dit pleeggezin werd opgenomen. Het gezin dat naast Sidney nog twee geadopteerde andere dochters heeft, was altijd al heel hecht. Ook de zussen spraken en zagen elkaar bijna dagelijks. Het DNA is dan wel niet hetzelfde maar ze voelen zich wel één".

Monster

Het verdriet en de boosheid zijn dan ook enorm: "Sidney had een hart van goud. En wat doe jij...", ze doelt op de verdachte: "...jij maakt haar dood! Je bent een monster, met al je leugens."
Nog steeds is namelijk niet helemaal duidelijk geworden wat zich heeft afgespeeld in de woning aan de Vesterbos in Zevenaar waar Sidney op dat moment op het huis en de hondjes van haar tante past. Zeker is dat de jonge vrouw de verdachte aan het begin van die nacht uiteindelijk binnenlaat na een ruzie voor de deur.

Drank en drugs

Zelf zegt de verdachte dat ze hem niet wilde binnenlaten omdat hij te laat was. "Zou het ook nog kunnen dat ze wilde dat u wegging omdat ze merkte dat u onder invloed was van drank en drugs?", vraagt de rechter. "Dat zou misschien kunnen", beaamt de verdachte ogenschijnlijk zonder emotie.
Volgens de verdachte leggen ze het binnen in de woning bij en gaan ze samen in bed liggen waar hij haar graag vast wil houden. Dat wil Sidney niet en vervolgens slaan bij hem de stoppen door. "Toen pakte ik haar zo stevig vast en legde ik ook een hand om haar hals", vertelt de verdachte stoïcijns. Toen zou Sidney het bewustzijn hebben verloren waarop hij na een tijdje besloot 112 te bellen. Maar daar zat veel tijd tussen, zo ging hij eerst naar huis om daar vervolgens berichten naar Sidney te sturen waarin hij zegt spijt te hebben. En zijn verklaring over wat er gebeurd zou zijn werd telkens anders.
Waarom? Het blijft maar malen in ons hoofd
De verdachte zei eerst nog dat Sidney plotseling bewusteloos raakte. Haar familie dacht eerst dat ze een hartaanval had en zo ineens uit het bed viel. "In het ziekenhuis hebben we je zelfs nog getroost", zegt de pleegmoeder tegen de verdachte. "En daarna ging je gewoon naar huis terwijl onze dochter vocht voor haar leven!"
In het ziekenhuis werd ontdekt dat er meer aan de hand is en dat haar vriend dit gedaan had. "Waarom? Het blijft maar malen in ons hoofd. We staan ermee op en gaan ermee naar bed", vertelt de moeder in tranen. Sidney overleed na enkele dagen.

'Ik noemde haar Sidje'

Ook de biologische moeder van Sidney doet haar verhaal. Ze kwam als baby al in het pleeggezin, maar zij en Sidney hadden nog regelmatig contact met elkaar, vertelt de vrouw. "Ik noemde haar altijd Sidje", zegt ze aan het begin van haar slachtofferverklaring in de rechtbank. "In november 2021 werd alles anders. Door wat de verdachte heeft gedaan heb ik mijn dochter nooit kunnen vertellen waarom ze naar een pleeggezin is gegaan."
Volgens de biologische moeder is ze pas na de dood van Sidney op de hoogte gebracht van het drama. "Ik heb haar warme hand niet meer vast kunnen houden en dat doet veel pijn."
De officier van justitie stelt dat er sprake is van doodslag. "De verdachte wist wat de gevolgen konden zijn als hij haar keel dicht kneep en hij heeft dat zeker voor een minuut gedaan. "
De jongeman is uitgebreid onderzocht door deskundigen. Uit dat onderzoek blijkt dat hij zwakbegaafd is en beperkt is in zijn sociale capaciteiten. De 22-jarige verdachte woonde sinds 1,5 jaar op zichzelf, maar dat ging moeizaam. Al zijn geld ging op aan drank en drugs. Volgens de onderzoekers is dat sinds zijn puberteit zijn uitvlucht als hij overprikkeld raakt of overvraagd wordt en zijn hoofd overloopt.
Justitie neemt daarom het advies van de onderzoekers over en eist een tbs-behandeling. Maar niet onder voorwaarden, maar onder dwangverpleging. Omdat daarbij een langere gevangenisstraf mogelijk is.
Zie ook: