Arnhem en omstreken

Het Verhaal van Gelderland is klaar, tijd voor een Gelders Museum

Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven met René Arendsen
Hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven met René Arendsen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Drenthe heeft het Drents Museum, Friesland het Fries Museum en Zeeland het Zeeuws Museum. Ook in Limburg, Groningen, Noord-Brabant en zelfs in Flevoland zijn grote museale instellingen die aandacht besteden aan de provinciale geschiedenis. In Gelderland ontbreekt een overzichtstentoonstelling van het eigen verleden. En dat terwijl onze provincie een bijzonder rijk verhaal heeft dat deze week wordt gepresenteerd in vier gloednieuwe boekwerken.
Het overzichtswerk Verhaal van Gelderland biedt een kijkje in de Gelderse geschiedenis volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten. Bijzonder hoogleraar Dolly Verhoeven werkte zes jaar aan de totstandkoming van het boek. “We hadden veel losse publicaties over de Gelderse geschiedenis, maar een doorlopend verhaal vanaf de prehistorie tot en met de huidige tijd ontbrak. Daar komt aanstaande donderdag verandering in met de boekpresentatie Verhaal van Gelderland.”

Tijd voor een Gelders Museum

Voor de Ridders van Gelre is daarmee de tijd gekomen om een Gelders Museum te realiseren. In hun nieuwe televisieserie op Omroep Gelderland onderzoeken presentatoren Bas Steman en René Arendsen welke objecten samen het Verhaal van Gelderland vertellen. “We gaan deze museumschatten ook samenbrengen in een tentoonstelling over de Gelderse geschiedenis. Waar en hoe houden we nog even geheim.”

Openluchtmuseum

De provincie Gelderland heeft niet als doel om ooit een Gelders Museum op te richten. Haar erfgoedbeleid is gericht op de tientallen bestaande musea die samen het Verhaal van Gelderland vertellen.
Hubert Slings van het Nederlands Openluchtmuseum zegt dat een overzichtstentoonstelling wel degelijk een meerwaarde heeft. Hij werkte mee aan de expositie over de Canon van de Nederlandse geschiedenis. “Verschillende musea vertellen samen het historische verhaal van Nederland,” vertelt Slings. “Toch waardeert het publiek één centrale plek waar de Nederlandse geschiedenis in z’n geheel beleefd kan worden. De overzichtstentoonstelling in het Openluchtmuseum is al sinds 2017 een groot succes.”

Limburgs Museum

In andere provincies heerst een ander erfgoedbeleid dan in Gelderland. Daar is een overkoepelend museum voor de provinciale geschiedenis van groot belang voor de onderlinge saamhorigheid en culturele identiteit. Zo ontstond het Limburgs Museum dertig jaar geleden op initiatief van de provincie Limburg.
“Drie bestaande musea zijn gefuseerd tot één Limburgs Museum over de cultuurhistorie van onze provincie,” vertelt conservator Mijke Harst-van den Berg. “We laten hier een permanente tentoonstelling zien over de Limburgse geschiedenis vanaf de prehistorie tot het heden en daarnaast veel wisselende exposities die veel bezoekers trekken.”

Stadsmuseum Bergh

De Ridders van Gelre laten zich in hun nieuwe tv-serie inspireren door de verschillende overzichtstentoonstellingen. Ook bezoeken ze oude en gloednieuwe musea in Gelderland.
“Het is opvallend dat de nieuwe musea de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten”, zegt Ridder Bas Steman. “We zijn bijvoorbeeld in Stadsmuseum Bergh geweest. Vrijwilligers hebben een prachtige tentoonstelling gemaakt over de geschiedenis van het Montferland met zeer beperkte middelen. Als zij dat kunnen op lokaal niveau is dat ook mogelijk voor de provincie Gelderland.”
Ridders van Gelre is vanaf maandagavond 7 november weer iedere week te zien op Omroep Gelderland. De uitzending begint om 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald.
Kijk hieronder de eerst aflevering:
Ridders van Gelre - Een festival voor Gelre
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.