Arnhem en omstreken

Geen Sonsbeektentoonstelling in 2024, mogelijk wel een jaar later

Koning Willem-Alexander opende in 2016 de Sonsbeektentoonstelling.
Koning Willem-Alexander opende in 2016 de Sonsbeektentoonstelling. © ANP
ARNHEM - De Sonsbeektentoonstelling gaat in 2024 niet door. Dat is de uitkomst van een extern onderzoek. Het Arnhemse gemeentebestuur neemt de conclusies over en noemt het houden van de expo in 2025 realistischer. Dat biedt tijd en ruimte om de organisatie voor deze tentoonstelling op orde te krijgen, zegt de gemeente.
Volgens het bureau dat het onderzoek deed is meer tijd nodig om 'lering en conclusies te trekken uit het proces en het recente vertrek' van de artistieke leiding van het Sonsbeekcuratorenteam. Dat stapte op na onder meer beschuldigingen van seksisme en institutioneel racisme.
Wat een rol speelt is dat in 2024 ook State of Fashion wordt gehouden. State of Fashion is de opvolger van de Mode Biënnale. Die kampte met financiële tegenvallers en slechte bezoekersaantallen. De laatste Mode Biënnale was in 2013. State of Fashion en de Sonsbeekexpo vallen onder dezelfde stichting.
De onderzoekers vinden het houden van de Sonsbeektentoonstelling in 2024 niet realistisch. Er is onduidelijkheid over het beschikbare geld en na opstappen door de artistieke directie is er ook geen concreet plan voor het evenement. Het kost ook tijd om nieuwe curatoren aan te trekken.