Arnhem en omstreken

'Moeite met naakt in openbare ruimte, maakt jou niet homofoob', Pride Photo-expositie aangepast

Een van de bekladde foto's van Pride Photo Exibition in Almere.
Een van de bekladde foto's van Pride Photo Exibition in Almere. © Omroep Flevoland
ARNHEM - Arnhem krijgt een aangepaste Pride Photo Exibition. De reizende fototentoonstelling die ijvert voor meer acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap kreeg in plaatsen te maken met agressie, vernielingen en bekladdingen. Daarop heeft de organisatie twee foto's vervangen. Een derde foto waarop een deel van een geconstrueerde penis is te zien, wordt getoond inclusief de bekladdingen. De expositie is van 25 november tot 18 december te zien op het Gele Rijdersplein.
Dat de organisatie aanpassingen heeft gedaan aan de tentoonstelling, geeft voorzitter Ricardo Brouwer van belangenvereniging COC Midden-Gelderland een dubbel gevoel. Enerzijds ziet hij dat daarmee wellicht wordt gebogen voor geweld, aan de andere kant kan geweld ook afleiden van de boodschap, meent Bouwer.
De foto's die terugkeren zijn volgens hem bovendien 'zo mooi'. Zo is er een met een man die een andere man met een fysiek beperking helpt met zwemmen in de zee, weet Brouwer. "Hetzelfde verhaal wordt verteld, maar met een iets ander beeldverhaal." Ook zal er een tekst bij de panelen komen die uitlegt dat de foto's vanwege vandalisme zijn gewisseld en een QR-code waarbij je de originele serie kunt zien.

Tentoonstelling hoort hier, vindt wethouder

Wethouder Maurits van de Geijn die de tentoonstelling naar Arnhem haalde, is zich van de controverse bewust: "Het bekladden is heel spijtig en tegelijkertijd snap ik ook dat sommige van die foto's tot polarisatie kunnen leiden en voor mensen aanstootgevend kunnen zijn. Dat is ook wat een deel van de kunst in de openbare ruimte doet. In hoeverre draagt dat dan bij aan het nadenken over wat je wilt bereiken over de positie van bijvoorbeeld transgenders in ons land en in onze stad."
Ondanks de bekladdingen hoort de Pride Photo Exibition in Arnhem thuis, vindt Van de Geijn. "De tentoonstelling past heel goed in onze eigen regenboogagenda om ook de zichtbaarheid van LHBTIQ+-personen duidelijker te maken en de acceptatie voor hun vrijheid vooruit te helpen."
Als ik zou vragen een foto aan te passen, dan zou dat censuur zijn
wethouder Van de Geijn
Kunstenaars die concessies doen aan hun werk, is dat wel de juiste manier? "Als ik dat zou vragen dan zou dat censuur zijn en daar moeten we ons als overheid niet in mengen. In dit geval hebben de fotografen er zelf voor gekozen. Ik snap dat ook wel. De doelstelling van de expositie en ook van de organisatie is om meer begrip te krijgen voor de soms vreselijke mensenrechtschendende omstandigheden waar LHBTIQ+-ers mee te maken hebben en die ook niet zichzelf durven en kunnen zijn. Dat bereik je misschien door net iets mildere foto's tentoon te stellen."
Door de bekladdingen juist op een van de foto's te tonen en daarmee onderdeel te maken van de tentoonstelling, voeg je bovendien het thema acceptatie toe, ziet de wethouder.

'Ga kijken en oordeel dan'

Bekladden van de foto's keurt hij af, dat wil de wethouder inclusie (iedereen doet mee) duidelijk stellen. "Maar ik snap wel dat mensen er anders over kunnen denken. Niet iedereen die moeite heeft met naakt in de openbare ruimte, is homofoob of transfoob." Maar vooral, zijn uitdrukkelijke verzoek aan iedereen die tijdens de tentoonstelling op het Gele Rijdersplein komt kijken, wil hij over het voetlicht brengen: "Ga eerst kijken en oordeel pas dan of de foto onfatsoenlijk of ontoelaatbaar is voor jou."

'Makkelijker toezicht houden'

Er zijn volgens de wethouder geen specifieke aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen voor deze tentoonstelling. "We schatten niet in dat dat per se nodig is." Wel is gekozen voor een locatie midden in de stad met veel licht en waar veel mensen komen. "Dan gaat het toezicht houden toch iets makkelijker."
De organisatie van de fototentoonstelling laat op zijn site weten te 'hopen dat Pride Photo weer kan doen waarvoor zij bestaat'. "Mensen prikkelen en uitdagen om over seksuele- en genderdiversiteit na te denken en daar het open en constructieve gesprek over te voeren." Ook COC-voorzitter Brouwer geeft aan altijd benaderbaar te zijn als mensen in gesprek willen over bepaalde thema's. Veel weerstand komt volgens hem voort uit het onbekende. "Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet."
Eerder werden getoonde foto's besmeurd met graffiti in Vlissingen, Almere, Assen, Maastricht en Heerenveen.