Stedendriehoek

Vader maakt jazzalbum voor overleden zoon Jan (19)

Gerlo Hesselink met een schilderij van zijn overleden zoon Jan
Gerlo Hesselink met een schilderij van zijn overleden zoon Jan © Omroep Gelderland
APELDOORN - Vijf jaar geleden overleed de 19-jarige zoon van Gerlo Hesselink. De Apeldoorner, jazzmuzikant in hart en nieren, bracht zijn muzikaliteit over op zijn zoon Jan. Diens droom was om saxofonist te worden. Kanker verwoestte die plannen. Nu maakt Gerlo een album voor hem. "Jan zou dit heel mooi hebben gevonden."
Vanaf z'n negende had Jan een zeldzame vorm van botkanker (Ewing-sarcoom). Na een intensieve behandeling was hij na een jaar kankervrij. Tien jaar later kwam de ziekte genadeloos terug. "Het was uitgezaaid. Na de eerste foto's wisten we dat hij het niet zou gaan redden", verzucht Gerlo.
Muziek was een uitlaatklep in die tijd. "Jan zegde zijn MBO-studie softwareontwikkeling op, ging veel muziek maken. Hij wilde dingen doen die hij leuk vond. Hij zat vaak in zijn hok te toeteren, in een studiootje aan huis. En hij zat in een orkest, een soort big band. Het liefst was Jan naar het conservatorium gegaan. Hij wilde de muziek in, saxofonist worden. Dat is hem niet gegund."

Muzikaal eerbetoon

"Hij had talent", weet vader Gerlo. "Jan begon met muziek maken toen hij de eerste keer ziek werd. Optreden vond hij geweldig. Jan mocht graag in de picture staan. Dat was zijn drijfveer. Hij was wel een stoer ventje wat dat betreft."
Het was een nogal vrolijke jongen
Meteen na zijn overlijden ontstond het idee een muzikaal eerbetoon voor Jan te maken. Na vijf jaar vond Gerlo de tijd rijp om dat te doen. Op het album Meant For You zette de jazzmuzikant met zijn Gerlo Hesselink Quartet nummers die met zijn zoon te maken hebben.
"Het zijn nummers die we draaiden op zijn uitvaart, waaronder Song for Jan, een poppy jazzliedje. Het is geschreven voor de uitvaart door twee jongens uit zijn orkest. Die hebben we nu samen opgenomen."

'Jan zou terugkomen als olifant'

Het is niet alleen maar droefenis. Humor op de plaat ontbreekt niet: "Jan zei dat hij zou terugkomen als olifant, zodat het zou opvallen. Dat was zijn grap. Daar heb ik ook een nummer over geschreven: ik heb The Elephant March van Jungle Book opnieuw gearrangeerd. Jan zou het heel leuk hebben gevonden. Het was een nogal vrolijke jongen."
Het maken van de plaat hielp Gerlo in z'n rouwproces: "Twee stappen vooruit, eentje achteruit. Ik merk dat het niet alleen voor mij wat betekent, maar ook voor m'n omgeving. Het is herkenbaar voor mensen die ook zoiets hebben meegemaakt."
"Optreden met Jans nummers was in het begin wel raar. Maar nu vallen de emoties mee", zegt Gerlo over de 'album release tour'. Vandaag (zondag) speelt het Gerlo Hesselink Quartet om 15.00 uur in het Arsenaal in Doesburg en om 20.00 uur in Gigant in Apeldoorn. "Jan zou het het prachtig hebben gevonden", weet Gerlo. "Hij hield van jazz."