Rivierengebied

Rechtszaak over moord op Peter R. de Vries moet over

Een grote foto op Koninklijk Theater Carre ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries.
Een grote foto op Koninklijk Theater Carre ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries. © ANP
AMSTERDAM - De rechtszaak tegen de twee verdachte uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries moet opnieuw worden behandeld. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.
Het gaat om het proces tegen de vermoedelijke schutter Delano G. uit Tiel en zijn chauffeur Kamil E. uit Maurik. Tegen hen is levenslang geëist, maar de rechtbank heropende de zaak deze zomer vlak voor de uitspraak.

Nieuwe getuige

Aanleiding daarvoor waren de verklaringen van een nieuwe getuige, die meer wist te vertellen over de moord en wie er bij betrokken zou zijn geweest. Het vervolgonderzoek leidde tot nieuwe arrestaties.

Andere rechter

Dat het proces tegen de twee vermoedelijke verdachten opnieuw moet, heeft te maken met het vertrek van een van de rechters. Volgens de wet moet een rechtszaak over, als tijdens het proces de samenstelling van de rechtbank verandert. Doorgaan kan alleen als het Openbaar Ministerie en de verdediging daarmee akkoord gaan. De advocaat van Kamil E. drong erop aan om de zaak over te doen.
Het Openbaar Ministerie en de verdediging van Delano G. vonden dat niet nodig, maar volgens de rechtbank was er nu geen andere mogelijkheid dan de zaak tegen beide verdachten over te doen.