Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Schieten op de wolf met verf (en hoe ze het in Duitsland doen)

Er mag op de wolf worden geschoten.
Er mag op de wolf worden geschoten. © Pixabay/bewerking Omroep Gelderland
OTTERLO - Een wolf verjagen met verfballetjes kan werken om het roofdier bij mensen weg te houden. De provincie Gelderland wil deze methode toestaan om de wolf bij mensen weg te houden. Het werkt alleen als het intensief gebeurt, zegt een gedragsecoloog aan de Wageningen Universiteit. Hoe zit het eigenlijk met het beheren van zo'n wild en beschermd dier?
De wolf is in Europa beschermd, op grond van het Verdrag van Bern (1979) en de Europese Habitatrichtlijn. De wolf mag in ons land niet worden gedood, gevangen of opzettelijk verstoord. Met dat laatste bedoelen we verjagen. Slechts in drie gevallen mag doden, vangen en wegjagen wel.
Ingrijpen in de wolf, zo staat in het rapport De juridische bescherming van de wolf in Nederland en in een aantal andere Europese landen (2021), mag
  • als een wettelijk belang wordt gediend - daarover mogen juristen beslissen;
  • een andere oplossing dan ingrijpen niet bestaat en;
  • de ingreep geen gevolgen heeft voor de instandhouding van de wolf in Nederland.
Het rapport is opgesteld in opdracht van BIJ12. Dat is de instantie die schades door wolven namens de provincies bijhoudt.
Europese landen vullen de bescherming van wolven op eigen wijze in, meldt BIJ12. In sommige landen en regio's is afschieten toegestaan vanwege 'wildbeheer' en komt de instandhouding van de wolf niet in gevaar. Dit is het geval in Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije en in delen van Spanje, Griekenland en Finland.
De instandhouding van de wolf in ons land stelt, om het populair te zeggen, weinig voor. We hebben slechts enkele tientallen exemplaren.

Aantal geschatte wolven in Europese landen

Spanje: 3000
Italië: 1000
Polen: 800
Duitsland: 500
Portugal: 400
Frankrijk: 300
Slowakije: 300
(bron: Wolf-center.eu)

Hoe doen de Duitsers het?

In Duitsland mag de wolf worden verjaagd. De Duitse wet maakt onderscheid tussen het verjagen van wolven uit dorpen of bij vee (ze mogen niet worden verwond) en het opzettelijk afschrikken van wolven.
Dat laatste mag alleen bij probleemwolven en alleen door aangewezen personen. Rubberen kogels mogen daarvoor worden gebruikt. De schutter moet de faunabeheerder op de hoogte stellen van het aantal verjaagde wolven, de exacte locatie en datum.
Omroep Gelderland ging in 2018 op bezoek bij een schapenhouder in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Daar komen sinds 2008 wolven voor. Joachim Rohloff heeft twee Pyreneese berghonden die zijn schapen beschermen. "Sinds de honden er zijn, zijn er ook geen succesvolle aanvallen meer [op mijn schapen] geweest", zei de schapenhouder destijds. "Maar de wolven komen wel regelmatig kijken."

Probleemwolven

In Gelderland doken onlangs beelden op van een wolf in de buurt van mensen in nationaal park De Hoge Veluwe. Het park is de wolf liever kwijt dan rijk. Maar afschieten van een wolf in een roedel is de oplossing niet, vindt de Zoogdiervereniging. "De roedel zal uit elkaar vallen, waarna de overgebleven dieren zich kunnen ontwikkelen tot ‘probleemwolven’.
Een jager uit Enschede kwam met de schrik vrij bij een rechtszaak in Duitsland. De man had een wolf doodgeschoten tijdens een jachtpartij in de deelstaat Brandenburg. Een wolf viel enkele jachthonden aan en de jager zag zich genoodzaakt de wolf af te schieten. Hij overtrad daarmee de Duitse natuurbeschermingswet, maar de rechter sprak hem vrij.