Arnhem en omstreken

Pastoor Tuan heeft het moeilijk tijdens Allerzielen: 'Zie er tegenop'

Pastoor Tuan.
Pastoor Tuan. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Met het aansteken van een kaarsje, het bezoeken en zegenen van het graf en het bijwonen van de allerzielendienst werden woensdag de ontvallen dierbaren herdacht op begraafplaats Moscowa in Arnhem. Een emotionele dag, ook voor pastoor Tuan.
"Eens komt de dag dat je hen moet laten gaan. Je verstand zegt dat het goed is, maar in onze ogen blinkt een traan", met die woorden vat Tuan de gevoelens van veel mensen op Moscowa samen. Zij zijn met zijn allen bijeengekomen om hun dierbaren te herdenken.
"En dat is heel belangrijk. Want afscheid nemen is onvermijdelijk", vertelt de pastoor. "Maar door hen te blijven herdenken, vergeten we ze niet. De mensen zijn wel uit het oog, maar niet uit het hart."
Bezoekers steken een kaarsje aan voor hun dierbare.
Bezoekers steken een kaarsje aan voor hun dierbare. © Omroep Gelderland

'Het is emotioneel'

Tuan doet jaarlijks namens de RK Parochie Sint Eusebius een allerzielendienst. Een dienst die hij lastig vindt om te houden. "Hij is emotioneel. Ook voor mij. Ik zie er elk jaar tegenop. Dan zie je namelijk allemaal mensen die allemaal een verhaal en verdriet hebben. Het is een emotioneel gebeuren. Veel mensen die naar de allerzielenviering komen hebben verhalen met verdriet en gemis. En sommige verhalen ken ik persoonlijk, dat maakt het zwaar."
Op de dienst op de begraafplaats kwamen ongeveer 20 mensen af woensdagmiddag. In de avond is er ook nog een dienst in de kerk. "Maar juist hier op Moscowa willen we ook zijn", vertelt Tuan. "Verschillende mensen hebben hun dierbaren hier begraven. Die graven willen we graag samen met hen opnieuw zegenen."
En dat doen de bezoekers dan ook graag. Ze vinden Allerzielen een belangrijke dag, zo vertellen ze in onderstaande video:
Bij Begraafplaats & Crematorium Moscowa werd een dienst voor Allerzielen gehouden.
Als het aan de pastoor ligt, blijft de dienst op Moscowa tijdens Allerzielen nog lange tijd bestaan. "Elke keer als er een dierbare heen gaat, hebben we verdriet. Om dat te verwerken en door te kunnen gaan, zijn dit soort diensten nodig."