Arnhem en omstreken

Gelderse geurdeskundige pleit in Tweede Kamer voor beter stankbeleid

Ook in Gelderland stinkt het soms
Ook in Gelderland stinkt het soms © Omroep Gelderland
DEN HAAG - De landelijke politiek buigt zich de komende tijd over geurproblematiek in Nederland. Oftewel stankoverlast. Geurdeskundige Cor Coenrady uit Elst is door de Tweede Kamer uitgenodigd om maandagavond zijn licht over het stankbeleid te laten schijnen. "Het Rijk denkt het komt wel goed. Nou het Rijk en de provincie moeten de regie houden."
Stankoverlast waar nog geen oplossing voor is, speelt momenteel bij veehouderijen, maar ook bij veel grote fabrieken in ons land. En dat is in onze provincie niet anders aldus Coenrady.
"Ja, wij hebben ook een aantal hoofdpijndossiers in Gelderland. We hebben de intensieve veehouderij en voor de rest hebben we natuurlijk een aantal bedrijventerreinen. In Nijmegen, in Renkum, in Ermelo en in Lichtenvoorde, waar veel wordt geklaagd en hoge geurniveau's zijn. Daar moet toch naar gekeken worden en wat aangedaan worden", legt de geurdeskundige uit.
De landelijke politici willen eerst weten wat de problemen zijn in het land, wat de juridische en wetenschappelijke kaders zijn en wat er al aan gedaan wordt. Dan wordt bepaald of er veranderingen in de wet nodig zijn om geurproblematiek beter aan te kunnen pakken.

'De wet wordt niet uitgevoerd'

Volgens Coenrady gaat het nu niet goed om de problemen aan te pakken: "De wet wordt niet uitgevoerd. Er is te weinig kennis, te weinig geld, te weinig robuustheid en politieke moed. Je moet er ook de politieke moed voor hebben."
Hermine van den Berg uit Renkum kan erover meepraten. Zij strijdt al jaren tegen de geur die de papierfabriek daar soms verspreidt. "Ik zeg niet dat er niks tegen gebeurt. Je ziet ook dat de provincie wel pogingen doet. Ook de fabriek zelf doet dat. Dat is positief. Alleen het effect is nog niet voldoende en na zes jaar wil je effect gaan zien."

'Landelijk kader noodzakelijk'

Problemen voor de aanpak van stankoverlast in Gelderland liggen volgens Coenrady in de versnippering. "Er moet een landelijk kader komen. Het is nu zo dat zowat elke gemeente zijn geurbeleid straks kan gaan vaststellen. Wat is nu een aanvaardbare geur. Dat is natuurlijk voor een gemeenteraad heel moeilijk vast te stellen."
In Renkum hoopt Hermine ook dat landelijke regie en meer landelijk politieke aandacht eindelijk verandering gaat brengen in de situatie. Niet van vandaag op morgen, zo realistisch zijn ze wel, maar wel met perspectief op de toekomst. "Als je wetgeving maakt of regels, dan is het wel van belang dat je je eraan gaat houden. anders is wetgeving vanuit Den Haag niet erg nuttig."