Rijk van Nijmegen / Gelderse Vallei

Wetenschappers vaker met dood bedreigd: 'Dit soort reacties zijn ingrijpend'

De Radboud Universiteit in Nijmegen
De Radboud Universiteit in Nijmegen © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Wetenschappers krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen, intimidatie en haatreacties. Dat stellen de Nederlandse universiteiten. De universiteiten van Wageningen en Nijmegen roepen hun personeel op om alle vormen van bedreiging of agressie vanaf nu te melden op een speciaal geopend meldpunt.
"Wetenschappers worden veel te vaak geconfronteerd met bedreiging, intimidatie en haatreacties wanneer ze zich in het publieke debat mengen", stelt Ruben Puylaert van de koepel van Nederlandse Universiteiten, de UNL.
"Denk daarbij aan doodsbedreigingen, verkrachtingsfantasieën en adresgegevens die op het internet worden gedeeld. Dit soort reacties zijn ingrijpend en raken niet alleen wetenschappers zelf, maar ook hun familie, vrienden en collega’s", gaat hij verder.

'Gevoel van onveiligheid'

Vincent Koperdraat van de Wageningen Universiteit vult aan: "Het is goed dat dit meldpunt er is, want dat het gevoel van onveiligheid toeneemt dat merken we van alle kanten".
Het Radboudumc, dat samenwerkt met de Radboud Universiteit, vindt de bedreigingen aan het adres van wetenschappers 'volstrekt onacceptabel'. "Het maakt een debat over gevoelige kwesties bijna onmogelijk. Ze tasten bovendien de veiligheid van onze onderzoekers aan, die hun kennis ten dienste stellen aan het publieke debat, en brengen daarmee dus ook schade toe aan onze (kennis)samenleving."

Meldkamer en website

Wetenschappers die te maken krijgen met urgente bedreigingen kunnen dit voortaan melden bij een meldkamer die 24 uur per dag bereikbaar is. Ook is er een website waar melding kan worden gedaan van uitingen die als bedreigend worden ervaren.
Volgens UNL-voorzitter Pieter Duisenberg moet dit meldpunt het melden vooral makkelijker maken: "Onze democratische waarden worden aangetast als wetenschappers zich niet meer in het publieke debat kunnen mengen."