Gelderland

Wat zijn dat voor draden op de weg?

De slangtellers.
De slangtellers. © Martin Slijper
RHEDEN - Zwarte draden die dwars over de weg liggen, je ziet ze regelmatig. En meestal zijn ze na een paar weken weg. Maar wat zijn het en wat doen ze?
Het gaat hier om zogenoemde slangtellers, meldt mediapartner Studio Rheden. Die worden op een fietspad of weg gelegd en tellen hoeveel fietsers er op die plek langskomen per dag.

Meten door elektrische puls

Als een voertuig over een slang rijdt, veroorzaakt dat een elektrische puls, zo vertelt een werknemer. "De pulsen kunnen worden gebruikt voor het tellen van assen of voor het meten van lengte en/of snelheid. De ruimte tussen de assen en het aantal wordt gebruikt om het voertuig te classificeren. Elke registratie wordt voorzien van een nauwkeurig tijdstempel. De gevoelige sensoren kunnen ook (brom)fietsen detecteren."
De gemeente of provincie gebruiken slangtellers, omdat zij graag willen weten hoeveel fietsers er langs rijden, rijden er meer dan verwacht, uit welke richting komen ze? Maar ook of er brommers of sluipverkeer langskomen.

Weg aanpassen

De overheidsinstanties krijgen zo een indruk hoe de verkeersstroom gaat. Mocht uit de cijfers van een controle blijken dat de verkeerssituatie is veranderd op een weg, dan kan de provincie bijvoorbeeld besluiten om de weg aan te passen. Denk aan drempels, extra verkeersborden, wegversmalling en dergelijke.