Liemers

Gradus (89) en de visclub: 'Op woensdag kijk ik alweer uit naar dinsdag'

DUIVEN - "Zo licht mogelijk vissen", dat is het geheim van Henk Notten 80 jaar en fanatiek visser. Hij zit al 12 jaar bij hengelsportvereniging De Graskarper in Duiven en heeft meerdere NK titels op zijn naam staan. "Vroeger was ik ontzettend fanatiek, dat is nu wel wat minder geworden, maar uiteindelijk wil je toch aan het einde van de wedstrijddag winnen".
Zoals iedere visser heeft ook Henk zo zijn eigen tactieken om voor de winst te kunnen gaan. Zo begint hij een paar dagen voor de wedstrijd met het maken van het voer en gaat hij altijd voor verse maden. Maar het zit hem niet alleen in het voer laat hij weten: "Voer is bijzaak, het gaat om de man achter de hengel". Iedere dinsdag is Henk met zijn vismaten te vinden aan de waterkant: "Ik kijk altijd naar de dinsdag uit. Gezelligheid staat voorop, het is ook met elkaar zijn en lekker kunnen ouwehoeren"

Belang visclub groot na verlies

Hengelsportvereniging De Graskarper bestaat sinds 1985 en heeft een speciale 60+ groep die iedere dinsdag samen vist, zolang het weer niet te koud wordt. De groep telt 15 leden en het oudste lid van de groep is Gradus Hugen, 89 jaar: "Als de dinsdag is afgelopen kijk ik de woensdag erop alweer uit naar de volgende dinsdag. Voor mij is deze groep heel belangrijk. Mijn vrouw is al 7 1/2 jaar weg, het is een stukje ontmoeting, verbinding, zodat ik niet alleen zit."
Gradus Hugen, 89 jaar, vist nog regelmatig
Gradus Hugen, 89 jaar, vist nog regelmatig © Omroep Gelderland
Wat kan ik doen om zo gelukkig mogelijk oud te worden? In een nieuw seizoen Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie.

'We hebben een fijne groep'

Het verhaal van Gradus is voor heel veel andere leden herkenbaar. Er zijn meer mannen die hun vrouw hebben verloren. Zo ontmoet Jochem van Gelder ook de 84 jarige Jan Leenders. Hij is al vanaf het eerste uur bij de groep. Begon al op jonge leeftijd met vissen en deed dit ook graag met zijn vrouw Berry: "Zij was een verwoed visster, ze kon heel goed vissen, vooral met forellen," vertelt Jan vol trots. Maar helaas 2 jaar geleden overleed ze net na hun 60 jarig huwelijk. Het vissen doet hem dan ook veel aan zijn vrouw denken: "Het gaat toch door je hoofd, maar de jongens vangen mij ook op, we hebben een fijne groep."
Jochem in gesprek met Jan over zijn passie vissen
Jochem in gesprek met Jan over zijn passie vissen © Omroep Gelderland
Ondanks dat het sociale aspect ontzettend belangrijk is, gaat het bij de mannen natuurlijk ook om het vissen zelf, dit geldt ook voor Jan: "Mensen die zeggen dat ze niet balen als ze niks hebben gevangen, dat is grootspraak. Natuurlijk baal je wel een beetje. Je gaat vissen om wat te vangen en bij een wedstrijd ga je toch om te winnen, maar ondertussen helpt iedereen elkaar", laat hij weten.

Toeter

Als Jaap Dekker de wedstrijdleider dan ook op zijn toeter heeft geblazen en de wedstrijd van start gaat, wordt er niet veel meer gesproken en staart iedereen geconcentreerd naar zijn dobber. Bij de één worden de vissen aan de lopende band naar binnen gehengeld en bij de ander wil het maar niet lukken, tot soms frustratie toe. Zo heeft Toon van Essen, 76 jaar, minder geluk: "Het wil vandaag niet, ze willen niet bijten, ik heb slechts twee visjes gevangen." Maar ook dat hoort erbij laat Toon weten: "Soms als je vijf uur niks hebt gevangen, dan wordt er thuis even niks gezegd. Mensen die niets met vissen hebben, zeggen wel eens je bent gek, dan denk ik: ze hebben gelijk ook."
Als de wedstrijd is afgelopen gaan alle leden naar hun eigen clubgebouw en wordt de winnaar van dag bekend gemaakt. En uiteraard is er dan tijd voor visserspraat: "Aan de bar ouwehoeren we altijd even over wie de grootste of meeste vis heeft gevangen, dat hoort erbij," laat Henk Notten weten.
In Van Gelders Grijs gaat er voor Jochem Van Gelder een wereld open wat er allemaal bij vissen komt kijken, het fanatisme van sommige leden, maar hij ervaart ook hoe het vissen mensen met elkaar verbindt.

Kijk hier naar de uitzending van Van Gelders Grijs:

Aflevering 2 Van Gelders Grijs Hengelsportvereniging De Graskarper