Rivierengebied

Golfterrein bij Spijk toch niet vervuild met gif

Archiefbeeld van de staalslakken bij golfterrein Spijk.
Archiefbeeld van de staalslakken bij golfterrein Spijk. © Omroep Gelderland
SPIJK - De grond bij golfbaan The Dutch bij Spijk blijkt niet vervuild met het giftige Chroom-6. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een bijpraatbijeenkomst voor de gemeenteraad. Bij het terrein liggen tonnen aan staalslakken afkomstig van Tatasteel in IJmuiden. Daar werd eerder wel Chroom-6 gevonden.
Uit onderzoek in opdracht van de gemeente West Betuwe blijkt er geen Chroom-6 in de staalslakken of in het grondwater gevonden is. Een staalslak is een bijproduct van het maken van staal. Het ontstaat uit gesmolten steen.
Er moet nog wel onderzoek gedaan worden naar mogelijke Chroom-6 vervuiling in de lucht. Voor dat onderzoek moet er gunstig weer zijn, maar de verwachting bij de gemeente is dat ook in de lucht niets wordt gevonden.

Strijd over staalslakken

De staalslakken zelf zijn wel schadelijk voor het milieu. Er is al lang een strijd gaande over het saneren van de staalslakken. Met de gemeente en het waterschap aan de ene kant en de eigenaar van The Dutch en de aannemer aan de andere. De eigenaar wil de staalslakken gebruiken voor een geluidswal rond een uitbreiding van de golfbaan. Dat kan alleen als de slakken goed worden afgesloten van de omgeving.
Vorig jaar dreigde de gemeente nog met dwangsommen, omdat het werk niet opschoot. Inmiddels zijn er gesprekken gaande om de oorspronkelijke saneringsplannen, die jaren zullen duren, bij te stellen. De gemeente wil met de aannemer en The Dutch kijken of er met nieuwe technieken andere oplossingen zijn.
Lees ook: