Gelderland

Wordt de valse wolfspin hier vaak gezien? Nou en of

De valse wolfspin.
De valse wolfspin. © Sanjay Acharya Wikipedia Commons
ARNHEM - Tot tien jaar geleden werd hij hier nauwelijks waargenomen, maar de valse wolfspin heeft zich in een decennium opgewerkt tot een veelgeziene gast in Gelderland. Waarneming.nl maakte dinsdag bekend dat de spin terrein wint in onze provincie. En daar kunnen de bezoekers van Omroep Gelderland over meepraten.
Ons bericht over de valse wolfspin op Facebook leverde honderden reacties op - vooral van mensen die het beestje ook hebben gespot. Zo zag Chantal begin deze week nog een exemplaar bij haar thuis in Duiven en Sascha heeft hem opgemerkt in Dodewaard. Saskia is hem eveneens tegengekomen, maar dat werd geen gelukkig moment voor de spin - waarschijnlijk omdat Saskia als de dood was voor de forse spin. "Maat 41 erop", verzekert ze.
Manon weet er er alles van. "Ik heb ooit wel zoiets gevonden tijdens mijn slaapwacht op het werk. Hij wilde zelf niet vertrekken, dus ben ik maar op het kantoor gaan slapen", lacht ze. Hetty hoopt dat haar pad en dat van de valse wolfspin elkaar nooit zullen kruisen. "Als ik hem tegenkom, is het gelijk onze laatste ontmoeting!"
Minouche weet niet zeker of ze hem echt heeft gespot, maar vermoedt dat de spin ook bij hen is of is geweest. "Op ons melkveebedrijf zitten zo vreselijk veel soorten", verzucht ze. Sieuwke verzekert dat ze afgelopen zondag zelfs gebeten is door een valse wolfspin.

Waar komt hij vandaan?

De valse wolfspin komt uit het Middellandse Zeegebied. Deskundigen weten niet zeker hoe de spin van daar naar onze provincie is gekomen. Het zou zomaar kunnen dat de wolfspin via de bagage van een vakantieganger onze provincie binnenkwam. Spinnendeskundige Sjef van Overdijk vertelde eerder een soortgelijk verhaal over de zwarte weduwe.
Volgens Waarneming.nl kun je de valse wolfspin herkennen aan het lijfje, dat 1 tot 2 centimeter groot kan zijn. Als je de poten daar nog bij rekent, komen ze uit op 5 of 6 centimeter.