Rivierengebied

Getuige in zaak-Peter R. de Vries: ‘Ik moest meewerken aan ontvoering kinderen’

Getuige Eddy verklaart niet alleen over de moord  op De Vries, maar ook over ontvoeringsplannen daarna
Getuige Eddy verklaart niet alleen over de moord op De Vries, maar ook over ontvoeringsplannen daarna © ANP
AMSTERDAM - In de rechtbank in Amsterdam is donderdag een nieuwe inleidende zitting met de vermeende uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries. Een belangrijke rol is in dat proces weggelegd voor de man die in de politiedossiers 'Eddy' wordt genoemd. Hij stapte vorig jaar naar de politie en legde een reeks schokkende verklaringen af.
De verklaringen gingen over de moord op De Vries, maar ook over andere delicten. Bijvoorbeeld over een ontvoering door de Pool Krystian M. uit Ochten, die nog op stapel stond.
Het komt niet vaak voor dat in een groot moordproces iemand uit de kring van de verdachten naar de politie gaat om zijn verhaal te vertellen. Maar op 15 oktober 2021 stapt een Poolse locatiemanager van een vakantiepark voor arbeidsmigranten in Zuid-Holland op een agent af. Hij wil met de politieman praten over ernstige misdaden waarvan hij afweet. De agent zegt dat hij niet zomaar dit soort verklaringen mag opnemen, maar hij zal zijn bazen waarschuwen.
Rechercheurs brengen kort daarna een bezoek aan de Pool. Ze horen zijn verhaal aan en maken afspraken over zijn veiligheid en over de wijze waarop zijn verklaringen gebruikt mogen worden. In de dossiers heet hij '5089' en ook 'Eddy'.
De vakantieparkmanager zal daarna verklaren dat onder meer zijn vriend Krystian M. uit Ochten de moord op Peter R. de Vries heeft georganiseerd. Het zou zijn gedaan in opdracht van een crimineel, die hij enkel kent bij de bijnaam 'de oom'. Het zou gaan om iemand van Marokkaanse afkomst die in Abu Dhabi zou verblijven. Er wordt aangenomen dat hiermee Ridouan Taghi wordt bedoeld.

'Ontvoering poging om 90 miljoen terug te krijgen'

De getuige vertelt ook hoe Krystian na de schokkende moord op De Vries naar Polen vlucht en niet veel later terug in Nederland doorgaat met zware criminele activiteiten. Het regent 'klussen'. In Zeewolde moet een criminele rivaal worden geliquideerd. En niet veel later staat er een ontvoering op de agenda. En daar moet hij aan meedoen.
De ontvoering moet worden gezien als een poging om een criminele rivaal te dwingen geld af te staan, legt Eddy uit. Deze drugshandelaar uit Maastricht zou voor 90 miljoen euro aan cokewinst hebben gestolen van 'de oom'. In plaats van achter de drugshandelaar zelf aan te gaan, richt hij zijn pijlen op de kinderen van de man. Dat geeft een grotere zekerheid dat het geld echt terugkomt, zegt de Pool.

Getuige Eddy kan geen kant meer op

Eddy kan op dat moment geen kant meer op. De politie zal hem betrappen omdat Krystian en een andere handlanger, bijgenaamd 'de Bij', gebruikmaken van auto's die op zijn naam staan.
De verklaringen over de geplande ontvoeringszaak zijn nog niet eerder in de rechtszaal of in de media aan de orde geweest. Het Openbaar Ministerie wil pas later op deze zaak inhoudelijk ingaan.
Ondertussen moet Eddy ook voor Krystian M. oppassen. Want hij 'weet' te veel. Kort na zijn beslissing om naar de politie te stappen, bedreigen Poolse criminelen de getuige in zijn woning op het vakantiepark. De Poolse locatiemanager zegt zich maar al te goed te beseffen dat ze hem zullen willen vermoorden, nu hij verklaringen bij de politie heeft afgelegd. “Ik weet waartoe die mensen in staat zijn. Mijn leven is in gevaar.”
“Wat is voor jou dan de drijfveer om het toch te doen?”, wil de recherche weten. Eddy: “Ik wil dat de gerechtigheid zal zegevieren.” De politie arresteert Krystian M. diezelfde maand in Den Haag. Hij zit sindsdien vast.

Zie ook: