Rijk van Nijmegen

Bestsellerauteur Thomas Olde Heuvelt lanceert (juist vandaag) een nieuw boek

Auteur Thomas Olde Heuvelt.
Auteur Thomas Olde Heuvelt. © ANP
NIJMEGEN - Thomas Olde Heuvelt uit Nijmegen werd wereldberoemd met zijn boek HEX, dat bijzonder goed werd verkocht en waarop zelfs een tv-serie werd ontwikkeld. De 39-jarige schrijver heeft nu een nieuw boek in de winkels liggen.
In November maakt de lezer kennis met een gezin in Lock Haven, in de Amerikaanse staat Washington. Hun leven ziet er prachtig uit, maar ieder jaar in november neemt dat ogenschijnlijk idyllische bestaan een duistere wending. Zelf noemt Olde Heuvelt het een typisch Thomas Olde Heuvelt-boek. "Ontzettend duister. Het is een soort deal met de duivel-verhaal, een klassiek horrorverhaal", zegt hij trots.
Het boek ligt sinds dinsdag in de winkels en zaterdag is in Nijmegen een signeersessie. Op de dag van verschijning zag de auteur al dat meerdere mensen het aanschaften, maar of iemand het ook al direct uitlas?
"Het boek bestaat uit twee delen en via Instagram zag ik dat iemand een bericht had geplaatst, waarin een verwijzing staat naar een quote uit het begin van boek twee. Dus die heeft het eerste deel al uit, blijkbaar", lacht Olde Heuvelt. "Dan doe je een halfjaar over een boek en dan heeft iemand het in twee dagen uit."

Beroemd in het buitenland

Olde Heuvelt won al verschillende internationale prijzen en wordt over de grenzen al in één adem genoemd met sommige grote namen. Eén daarvan is de vermaarde thrillerschrijver Stephen King, die Olde Heuvelt in 2016 zelf al een bijzonder fraai compliment gaf via Twitter.
Het is af en toe nog wel wennen aan die sterrenstatus, geeft de schrijver die net buiten Groesbeek woont aan. "Vorige week zat ik op een festival in Canada in een panel met grote thrillerschrijvers. Dan moet ik mezelf af en toe wel echt even in de arm knijpen, dat het zo de wereld overgaat. En dat ik een willekeurige vestiging van Barnes & Noble (boekhandel, red.) in de Verenigde Staten binnenloop en mijn boek daar dan ligt. Dat is hartstikke tof. Tegelijkertijd ben ik gewoon een Nijmegenaar, en is het heel leuk om het boek híer overal te zien."
Olde Heuvelt legt zichzelf niet te veel druk op voor een boek. "In het begin had ik dat wel, na de doorbraak met HEX. Dat werd aan dertig landen verkocht en toen zat ik in creatief opzicht wel even op slot. Ik kon helemaal niet met die druk omgaan", blikt de schrijver terug.
"Maar op de een of andere manier ben ik daar weer uit bevrijd. Het volgende boek werd ook goed verkocht, waardoor ik me denk ik realiseerde: hee, dit was dus geen eendagsvlieg, het gaat gewoon verder. Nu heb ik een beetje de vrijheid om te schrijven wat ik wil. Ik ben nog nooit zo productief geweest als de afgelopen jaren. Orakel schreef ik in driekwart jaar, November in een halfjaar tijd."