Rivierengebied

Nieuwe verdachten en getuige zetten zaak Peter R. De Vries op zijn kop

Delano G. en Kamiel E., de verdachten wier proces waarschijnlijk over moet.
Delano G. en Kamiel E., de verdachten wier proces waarschijnlijk over moet. © Petra Urban
AMSTERDAM - Moet de strafzaak tegen de vermoedelijke schutter (Delano G.) en zijn chauffeur (Kamil E.) in de zaak Peter R. de Vries opnieuw? De rechtbank beslist er donderdag over. De afgelopen tijd werd een aantal nieuwe verdachten aangehouden. Daarnaast is er een nieuwe getuige in de zaak.
De zaak Peter R. de Vries leek lange tijd een gelopen race. Op de avond van de moord arresteerde de politie twee verdachten op de snelweg bij Leiderdorp. Het gaat om Delano G. (21) en Kamil E. (35), twee criminelen met roots in Tiel en omgeving. Uit telefoongegevens en uit camerabeelden komt al snel naar voren dat het zo goed als vaststaat dat deze twee mannen de moord hebben uitgevoerd.
Wie de opdrachtgever is of wie de moord heeft aangestuurd, is niet bekend. Dat zijn vragen die niet zomaar beantwoord kunnen worden. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam komt daarom in het najaar van 2021 met de voorspelling dat de zaak in de zomer van 2022 afgehandeld kan worden.
De kinderen van De Vries, Royce en Kelly, complimenteren het Openbaar Ministerie met de voortvarende manier waarop aan de zaak wordt gewerkt. Verdachten Delano G. en Kamil E. horen begin juni de strafeis van het Openbaar Ministerie: 'een levenslange gevangenisstraf'. Hun daad grenst aan terreur, zo laat de officier van justitie weten.

Politie wist meer dan in rechtszaak bleek

Begin juli duiken in de media tekstberichten uit het strafdossier op, waarin onder meer staat: 'Maak hem dood, die hond!' Op de achtergrond blijkt dan dat er binnen justitie en politie al heel veel zaken speelden die in de rechtbank nooit goed naar voren zijn gekomen. Er zijn namelijk meer verdachten in beeld. De politie pakt die maand twee mannen met een Antilliaanse achtergrond op. Zij zouden mogelijk na de beschieting foto's hebben genomen van De Vries - en die online hebben gezet.
Ook arresteert de politie de Poolse crimineel Krystian M. uit Ochten. Hij zit op dat moment vast voor een andere zaak. Maar hij is volgens justitie de persoon die Delano G. en Kamil E. zou hebben aangestuurd. Hij zou ook de tekstberichten hebben gestuurd.
Bovendien praat de politie met een nieuwe getuige. Het gaat om een man die in politiedossiers 'Eddy' wordt genoemd. Iemand uit het criminele circuit die de verdachten in dit proces kent, met name Krystian M.. De Amsterdamse rechtbank besluit om de zaak te heropenen. Zo kunnen ook de verklaringen van deze getuige worden meegenomen in het proces.

Drie nieuwe verdachten, zaak opnieuw?

Vorige maand werd een nieuw proces opgestart met drie nieuwe verdachten, onder wie dus Krystian M. Een paar dagen geleden besloot de rechter dat die zaak moet worden ondergebracht bij de zaak van Delano G. en Kamil E. Het is onzinnig om twee processen te voeren op basis van een en hetzelfde onderzoek, zo concludeert de rechtbank.
En dat is waar we nu zijn. De rechtbank heeft er donderdag dus drie nieuwe verdachten bij. En dan moeten de Amsterdamse rechters dus beslissen of het alsnog meteen uitspraak gaat doen, of G. en E. wel of niet levenslang moeten krijgen, óf dat het proces over moet, zodat alle proceshandelingen met álle verdachten tegelijk kunnen plaatsvinden. Dat laatste zou vervelend zijn voor de familie van Peter R. de Vries, die dan langer moeten wachten tot er duidelijkheid is.

Zie ook: