Gelderse Vallei

Schieten met paintballgeweer op wolf: goed idee of juist niet?

Er mag op de wolf worden geschoten.
Er mag op de wolf worden geschoten. © Pixabay/bewerking Omroep Gelderland
OTTERLO - De provincie Gelderland staat handhavers binnenkort toe met een paintballgeweer op te tamme wolven te schieten. De schrikreactie die dat veroorzaakt, zou de wolf wilder en meer mensenschuw moeten maken. Maar gaat het ook werken? Dat moet de praktijk echt uitwijzen, zegt de deskundige.
De Zoogdiervereniging, één van de mede-oprichters van het samenwerkingsverband Wolven in Nederland, is niet betrokken bij de beslissing. Namens de vereniging zegt Maurice La Haye benieuwd te zijn of het afvuren van verfkogels op de wolf zal werken.

Weinig ervaring mee

"Het is in principe een methode om in te zetten bij een wolf die ongewenst gedrag vertoont", zegt hij. "Het lijkt mij een goede stap dat dit wordt ingezet en ik hoop dat het zal werken, maar er is verrekte weinig ervaring met het bestrijden van wolven die te tam gedrag vertonen. Dit is niet of nauwelijks eerder gebeurd, het is een opmerkelijk geval."
Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging.
Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. © Omroep Gelderland
Ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz van ARK-rewilding in Nijmegen zegt dat het paintball-idee in lijn is met het wolvenmanagementplan van de Nederlandse provincies. "Ik hoop wel dat het hier niet bij blijft", zegt Linnartz echter. "Met een paintballgeweer schieten is één deel van een integraal pakket aan oplossingen. Je moet ook denken aan bijvoorbeeld beter toezicht, het weghalen van kadavers en het sluiten van paden waar de wolf zich regelmatig op laat zien."
Daarnaast raadt Linnartz aan mensen te bestraffen die dichter bij de wolf komen dan verstandig is. "Toen in het verleden een zeearend een poging deed te broeden, wist Staatsbosbeheer dat zo'n poging verstoord kon worden wanneer mensen te dichtbij kwamen. Ze hebben toen een denkbeeldige cirkel getrokken rondom de broedplek. Iedereen die binnen die cirkel kwam, kreeg een heel serieuze boete. Dat kun je exorbitant vinden, maar het was wel nodig. Je moet duidelijk maken dat te dicht bij de wolf komen niet wordt getolereerd", aldus Linnartz. Dit beleid hanteert Nationaal Park de Hoge Veluwe overigens al.

'Kinderachtig spelletje'

Boer Gert-Jan Brouwer uit Stroe reageerde vorig jaar opgetogen, toen daar een dode wolf werd gevonden. Hij is pertinent tegen de aanwezigheid van het dier in Nederland. "Ik blijf bij wat ik steeds heb gezegd: de wolf hoort hier niet. We zijn een dichtbevolkt land met 17 miljoen mensen en er komen er nog meer bij. De wolf hoort in een dierentuin, die moet je niet vrij laten rondlopen", aldus Brouwer.
Dit gaat een keer fout
Boer Gert-Jan Brouwer uit Stroe
De Veluwse boer houdt zijn hart vast, bekent hij. "Vandaag of morgen wordt er een kind gepakt. Als ik hier zie wat er allemaal door Stroe en Kootwijkerbroek naar Apeldoorn fietst, overdag... het zal je kind maar wezen, hè? Moeten we nu echt wachten tot het een keer gruwelijk misgaat? Dit gaat een keer fout, dat weet ik heel zeker. Een wolf is leuk hoor, maar die moet je niet in het midden van het land vrij laten rondlopen."
Boer Gert-Jan Brouwer uit Stroe.
Boer Gert-Jan Brouwer uit Stroe. © Omroep Gelderland
Dat er binnenkort mogelijk met verfbommetjes op de wolf geschoten wordt, vindt Brouwer geen oplossing. "We moeten geen kinderachtige spelletjes verzinnen om een beestje wat wilder te maken. Waarom gaan we het wiel nog een keer uitvinden? Onze voorouders hebben de wolf ooit uitgeroeid in Nederland en daar was een goede reden voor. Maar nu hebben we hem weer binnengelaten. Als jij een beest pest door met verf op hem te schieten, onthoudt hij dat. Vroeg of laat komt hij terug."

Moeten we bang zijn dat de wolf mensen aanvalt? Het risico dat een wolf een mens aanvalt, is heel laag, maar niet nul. Dat stelden wolvendeskundigen van natuurorganisaties eerder in gesprek met Omroep Gelderland. Lees dit verhaal hier terug.

Bekijk beelden van de tamme wolf (van vorige week):
Wolf komt heel dicht bij gezin
Zie ook: