Liemers

Annie (74) kon allang met pensioen maar werkt nog steeds in een kledingzaak

Annie werkt nog met alle liefde in deze kledingzaak in Zevenaar.
Annie werkt nog met alle liefde in deze kledingzaak in Zevenaar. © eigen foto
ZEVENAAR - In een supermarkt in Elst zoeken ze pensionado's, nu jongeren wat minder makkelijk te vinden zijn. Helemaal geen gek idee, vindt Annie Driessen uit Zevenaar. Zij is 74 jaar oud en werkt nog in een kledingzaak. "Lekker met mensen praten en ze helpen."
Annie begon haar carrière in een stoffenzaak in haar woonplaats. "Daar heb ik eerst 22 jaar gewerkt. Daarna ben ik bij de kledingzaak begonnen en daar werk ik nu ook alweer 20 jaar. "Ik vind het gewoon heerlijk om te werken. Ik woon in een appartement. Mijn man is zeven jaar geleden overleden. Ik wil geen musje worden, maar lekker werken en onder de mensen zijn. Lekker met ze praten en ze helpen."

'Hartverwarmend'

Annie mocht begin oktober 74 kaarsjes uitblazen en nog steeds werkt ze in haar geliefde kledingzaak. Al gaat het met de gezondheid de laatste tijd wat minder. "Ze zijn allemaal hartstikke lief voor mij. Ik ben nu een beetje met mijn hart aan het klungelen. Maar ze helpen me. Dat vind ik het hartverwarmende ervan, dat ze me erdoor helpen."
Er zijn genoeg mensen die zeggen dat ik niet goed wijs ben
De 74-jarige winkelverkoopster moet nu wel wat minderen. "Eerst werkte ik twee of drie dagen, maar nu twee halve dag. Ze zijn heel coulant op mijn werk. Ik mag om 10.00 uur beginnen. En kan ik niet meer om 12.00 uur? Dan mag ik naar huis. Je moet naar je eigen lichaam luisteren, hè? Fijn dat ze zo coulant zijn. Voor hetzelfde geld zeggen ze: we hebben niks meer aan jou.

'Dit is genieten'

Maar wil Annie op haar leeftijd niet genieten van alle vrije tijd en lekker met pensioen? "Dit is voor mij genieten. Het is heel persoonlijk. Er zijn ook genoeg mensen die zeggen dat ik niet goed wijs ben. Ik vind dit heerlijk en geniet ervan."
Ze werkt nog twee of drie dagen in de week.
Ze werkt nog twee of drie dagen in de week. © eigen foto
Hoe lang Annie nog kan blijven werken, weet ze nog niet. "Je moet een keer stoppen natuurlijk. Die datum heb ik soms in mijn hoofd, 75 jaar. Maar dan denk ik ook: leeftijd is een getal. Ik wil niet doorgaan tot mijn 80e, maar ik zal het gaan missen. Je moet het natuurlijk ook kunnen, dat is niet iedereen gegeven. Nu staat het werk even op een laag pitje, maar dat komt goed."

'Gestoord'

Op Facebook reageerden veel mensen onder de oproep van de supermarkt in Elst aan pensionado's. Het grootste deel van de mensen die een reactie achterliet is volop aan het genieten van het pensioen, en ziet een baan niet meer zitten. Patricia vindt de oproep zelfs ongepast: "Gestoord! Deze mensen hebben hun hele leven al hard gewerkt voor onze maatschappij! Ziek dit."
Tineke begrijpt wel dat mensen enthousiast zijn over de oproep: "Als ze dit zelf willen, prima! Kan ook een kans zijn om weer meer onder de mensen te komen." Nathalie denkt dat er genoeg mensen zijn die wel zouden willen. "Er zijn genoeg ouderen mensen die niet achter de geraniums willen zitten. Ik denk dat de keuze bij de ouderen zelf moet liggen of ze het leuk vinden of helemaal niet."

'Doen hoor!'

Annie kan het andere pensionado's alleen maar aanraden. "Ik zou zeggen doen hoor, als je het kunt hè? Als je er zin in hebt, dan moet je het doen. Niks van een ander aantrekken, je eigen leven leiden."
Voor het geld doet de Zevenaars het niet meer, maar het is wel een leuk extraatje. "Het is de kers op de taart. Ik doe het niet voor niks, maar ik doe het vooral om onder de mensen te zijn."