Arnhem en omstreken

Mogelijk einde Bridge to Liberation: tekort van bijna 300.000 euro

Vuurwerk boven de John Frostbrug tijdens het evenement Bridge to Liberation.
Vuurwerk boven de John Frostbrug tijdens het evenement Bridge to Liberation. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink
ARNHEM - Het jaarlijkse herdenkingsevenement Bridge to Liberation in Arnhem verkeert in financiële problemen. De editie van dit jaar werd afgesloten met een tekort van 290.000 euro. Als de gemeente Arnhem zijn financiële bijdrage niet fors verhoogt, dreigt het evenement van het toneel te verdwijnen. Dat schrijft het bestuur in een brief aan de gemeenteraad.
De kosten van het muziekspektakel stegen dit jaar met 40 procent. Volgens het bestuur kwam dat door inflatie, stijgende productiekosten en een ontwrichte evenementensector. Sponsoring vanuit het bedrijfsleven is vrijwel helemaal verdwenen. De editie van dit jaar kon doorgaan nadat diverse medewerkers salaris inleverden.
Het bestuur van Bridge to Liberation is bezorgd. Met de huidige kosten van het evenement zal het niet lukken 2024 te halen, het jaar waarin de tachtigste herdenking wordt gehouden van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. De editie van 2023 overslaan zou een optie zijn om kosten te besparen; ook denkt het bestuur na over het inperken van het programma of helemaal te stoppen het het evenement.
Dit jaar werd de negende editie van het spektakel gehouden bij de John Frostbrug, de brug die de geallieerden in 1944 niet wisten te veroveren. De bevrijding van Nederland liet daardoor langer op zich wachten.
Kijk hier de uitzending van Bridge to Liberation van dit jaar terug.