Rijk van Nijmegen

Nijmegen gaat inwoners met hoge energierekening de winter doorhelpen

De gemeente helpt onder meer met soep, beeld ter illustratie.
De gemeente helpt onder meer met soep, beeld ter illustratie. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen gaat inwoners, ondernemers en instellingen met financiële problemen door de energierekening helpen. Tot 31 maart 2023 biedt het stadsbestuur hiervoor maatwerk aan. Onder andere via een noodfonds, hulp bij energiebesparing of het openstellen van openbare gebouwen voor een warme kop soep of thee.
Het gaat om gevallen waarbij mensen door de hoge energiekosten niet meer rond kunnen komen, ondanks de gemeentelijke en Rijksregelingen. Omdat er maatwerk wordt toegepast is er volgens een woordvoerder van de gemeente niet vooraf te zeggen wie nu wel en niet in aanmerking komen.

Alles geprobeerd

Ook maatschappelijke instellingen en verenigingen krijgen steun mits zij waar mogelijk alles hebben geprobeerd om te besparen en te versoberen. Er moet een financiële noodzaak en maatschappelijke relevantie zijn, maar ook dat kan de gemeente vooraf niet specificeren.
Om inwoners te helpen met energie besparen, zijn sinds het najaar energiefixers actief in Nijmegen. Zij brengen meteen besparende maatregelen aan in huis. Ook zijn er energiecoaches die tips geven hoe je zelf eenvoudig en goedkoop energie kunt besparen. Vanwege de energiecrisis wil de gemeente het aantal fixers en coaches uitbreiden.

Kop soep

Er komt ook eenmalige ondersteuning voor organisaties die al meewerken bij het bestrijden van de gevolgen van de energiecrisis zoals de Voedselbank. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld extra voedselpakketten worden uitgegeven.
Inwoners die vanwege de energiekosten thuis in de kou zitten, kunnen terecht bij wijkcentra en ontmoetingsplekken in de wijk. Zo hoeven zij thuis niet te stoken en hier kunnen zij elkaar ook ontmoeten. Het idee is om tijdens de gebruikelijke openingstijden hier buurtactiviteiten aan te bieden en koffie, thee of een soepje.

Vroeg aan de bel trekken

Om inwoners, ondernemers en instellingen zo goed mogelijk te kunnen helpen met hun problemen, is het belangrijk dat zij zich zo vroeg mogelijk melden, zo zegt de gemeente. Denk aan het Ondernemerspunt Geldzorgen voor ondernemers, de stedelijke informatie punten (Stips) en financieel experts in de wijk voor inwoners.
Het stadsbestuur maakt 5 miljoen euro vrij voor de aanpak van de energiecrisis in Nijmegen. Het grootste deel hiervan is voor het noodfonds voor de maatschappelijke instellingen en het noodfonds voor de inwoners.