Achterhoek

'Van onderen', kinderen snoeien en knotten op Natuurwerkdag

Kinderen knotten een wilg
Kinderen knotten een wilg © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Dit weekend wordt de Natuurwerkdag gehouden. Het is het grootste evenement voor vrijwilligers in de natuur. En nieuw dit jaar: er is voor het eerst zelfs een speciale Junior Natuurwerkdag. Onder andere dertig leerlingen van de Wilhelminaschool in Doetinchem hielpen deze vrijdag het Wilhelminapark onder handen te nemen.
Wilgen knotten, bomen en struiken verwijderen, houtrillen maken en zwerfafval opruimen: normaal hebben de vrijwilligers van De Groene Knoop in Doetinchem de handen vol aan het park op orde houden. Ze kunnen de hulp van de ruim dertig scholieren op deze dag dus prima gebruiken.

Volwassenen van de toekomst

Coördinator Gideon Koers van de Groene Knoop is blij met de extra handjes. "Door de kinderen te betrekken bij het onderhoud in het landschap, willen we ze het eigenaarschap van het park teruggeven. Op deze werkochtend ervaren de leerlingen hoe heerlijk het is om bezig te zijn in de natuur, een ervaring die ze hun hele leven meenemen. Want kinderen zijn de volwassenen van de toekomst."

Van onderen

De kinderen genieten, met name van het wilgenknotten. "Je begint te zagen aan de rechterkant van de tak en als je hem een beetje door hebt, begin je aan de andere kant. En als hij dan gaat vallen, roep je Van onderen", vertelt Selah Wilmink. "Je moet de wilgen knotten, anders groeien ze niet verder. Ik ben wel bezig met de natuur. Ik vind dat we wel iets moeten doen aan alle milieuvervuiling en zo."
Stichting Landschapsbeheer Gelderland organiseert de Natuurwerkdagen voor Gelderland. Directeur Arjan Vriend van de stichting staat tevreden te kijken bij het wilgenknotten: "Het wordt alleen maar mooier. De vogels en de vlinders zijn de kinderen hier dankbaar voor."
Deze Natuurwerkdag Junior klus is onderdeel van een weekend vol activiteiten: op vrijdag 4 en zaterdag 5 november kan jong en oud meedoen aan de Natuurwerkdag. Er zijn die dagen in Gelderland zeventig natuurklussen te doen die bijdragen aan natuurbehoud en -herstel.
Vogels blij met Junior Natuurwerkdag