Gelderse Vallei

Deze superzeldzame roofvogel hangt rond bij wolven

Lammergier Eglazine vliegt voorbij.
Lammergier Eglazine vliegt voorbij. © Ramon van Bentum
OTTERLO - Lammergier Eglazine is geregeld gezien in de buurt van de wolven op de Hoge Veluwe. Halverwege oktober vertrok ze naar het zuiden, maar ze vloog weer terug naar Gelderland en vliegt mogelijk weer naar de Hoge Veluwe. Wat heeft ze daar te zoeken?
Eglazine is in 2020 uitgezet in Zuid-Frankrijk en is toen gaan zwerven. "Dat is natuurlijk gedrag. De meeste lammergieren blijven binnen de bergketens, maar af en toe gaat er één ergens anders kijken", vertelt Hans Pohlmann, voorzitter van de Vulture Conservation Foundation. Deze organisatie zet zich in voor gieren.
Eglazine vloog vanuit Zuid-Frankrijk naar het noorden en belandde in 2021 op de Hoge Veluwe. En ook dit jaar was ze daar weer te vinden. Waarom komt ze steeds hiernaartoe? "Ik denk dat het te maken heeft met de hoeveelheid voedsel. Op de Veluwe is genoeg voedsel te vinden", vertelt Pohlmann.
Je herkent Eglazine aan de gebleekte armpennen in de linkervleugel.
Je herkent Eglazine aan de gebleekte armpennen in de linkervleugel. © Sem Scheerder Photography

Lammergier en wolf

Bij de vraag of er een link kan zijn met de wolven, antwoordt de gierenspecialist: "Ze is gespecialiseerd in het eten van botten, dus het is logisch een link te verwachten met de aanwezigheid van wolven."
De roedel op de Hoge Veluwe laat na het jagen kadavers achter, waar de jonge lammergier van profiteert. Tachtig procent van het dieet van lammergieren bestaat uit bot. In botten zit veel kalk en eiwit en het beenmerg is voedzaam. De gier heeft dus genoeg te eten.
"Eglazine hing rond in de buurt van de wolven en is ook gezien op één van hun prooien." Hij vertelt dat er ook bijzondere beelden gemaakt zijn waarin te zien is dat jonge wolven een poging doen om haar te vangen. Dit heeft ze overleefd, want ze vliegt nog steeds rond.
De route die Eglazine aflegde sinds haar vertrek van de Hoge Veluwe.
De route die Eglazine aflegde sinds haar vertrek van de Hoge Veluwe. © Vulture Conservation Foundation

Lammergier in Gelderland

Omdat ze een GPS-tag meedraagt, is haar route te volgen. Op 18 oktober vertrok ze van de Hoge Veluwe naar het zuiden om te overwinteren, maar op de grens van België en Frankrijk keerde ze zich om. "Er kwamen stevige buien uit het zuiden", legt Pohlmann uit. Toen belandde ze weer in Gelderland en bezocht een aantal plekken in het oosten van de provincie. Afgelopen dagen heeft ze Gelderland en Overijssel afgewisseld. Vandaag zit ze in Duitsland, maar vliegt mogelijk weer naar de Veluwe.
Op de vraag of hij verwacht dat Eglazine volgend jaar weer terugkomt op de Veluwe, antwoordt hij: "Ik weet het niet. We hebben nog nooit eerder een gier gehad die een volgend jaar weer terugkwam."
Het zwerven van lammergieren stopt normaalgesproken na het derde levensjaar (waar ze nu inzit) en daarom verwacht Pohlmann dat ze niet terugkeert.
Eglazine van opzij.
Eglazine van opzij. © Monica de Jong