Gelderse Vallei

Gedupeerden voor miljoenen opgelicht: grote beleggingsfraudezaak van start

De rechtbank in Arnhem.
De rechtbank in Arnhem. © Omroep Gelderland
EDE - Tientallen gedupeerden gingen voor miljoenen het schip in: donderdag begint bij de rechtbank in Arnhem een internationale beleggingsfraudezaak. Vijf verdachten zouden in Ede begonnen zijn met oplichtingspraktijken, die zich daarna verplaatsten naar Spanje.
De politie hield de inmiddels 47- tot 60-jarige mannen in 2020 aan in onder andere Zandvoort en Marbella. Ze zouden hun slachtoffers hebben opgelicht door hen te laten investeren in nepbedrijven, ook wel boilerrooms genoemd. Bij boilerroomfraude krijgt de gedupeerde meestal telefonisch een beleggingsaanbod, dat uiteindelijk te mooi blijkt om waar te zijn.

Gegevens via websites

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde twee jaar geleden voor deze vorm van oplichting. "Vaak spiegelen ze voor dat investeringen snel veel geld opleveren en er weinig risico’s zijn. De oplichters winnen eerst het vertrouwen van de slachtoffers en proberen een persoonlijke band op te bouwen. Ook wordt gebruik gemaakt van belscripts om hen te bewegen in te stappen en vervolgens steeds meer geld in te leggen. Zodra deelnemers willen uitstappen is de aanbieder opeens niet meer bereikbaar."
De fraudeurs werken volgens de AFM met namen- en adressenlijsten op basis van gegevens die we (onbewust) online invullen of achterlaten door ergens op te klikken. Dat gebeurt bijvoorbeeld via een advertentie op Facebook of in andere media, maar ook via sites met beleggingsaanbiedingen.

Acht zittingsdagen

In de zaak waar de rechtbank zich vanaf donderdag over buigt, werden gedupeerden overgehaald om te investeren in zes nepbedrijven, zoals de Global Trading Investment Group Ltd en Power Capital Financial Trading. Volgens de politie hebben de veertig benadeelden die aangifte hebben gedaan samen vermoedelijk zes miljoen euro geïnvesteerd.
Er zijn acht dagen uitgetrokken voor de zaak. De strafeisen worden 10 november verwacht en de uitspraken zijn eind december voorzien.