Gelderse Vallei

Dit is de nieuwe burgemeester van Scherpenzeel

Marieke Teunissen.
Marieke Teunissen. © Gemeente Oudewater
SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel heeft na ruim vier jaar weer een nieuwe, 'kroonbenoemde' burgemeester. Marieke Teunissen is donderdagavond door de gemeenteraad voorgedragen om eerste burger van één van de kleinste gemeentes van Gelderland te worden.
Met de aanstaande benoeming van Teunissen komt er een definitief einde aan de burgemeesters- én fusiesoap in Scherpenzeel. Huidig waarnemend burgemeester Wimar Jaeger is zijn periode zonder al te veel kleerscheuren doorgekomen. Zijn voorganger Eppie Klein daarentegen niet.
Teunissen (VVD) is nog maar kort wethouder in Oudewater, daarvoor bekleedde ze diezelfde functie in de buurgemeente van Scherpenzeel, Renswoude. "Ik ben hier opgegroeid en kom hier nog steeds met veel plezier", was Teunissens eerste reactie op haar voordracht.
Teunissen is getrouwd en heeft drie kinderen. Haar ouders hadden een café in het dorp.

Gedoe

Klein werd vorig jaar oktober ontslagen door de provincie Gelderland. Commissaris van de Koning John Berends vond hem niet integer en hekelde zijn manier van communiceren. Dat had te maken met de opstelling van Klein in het fusieproces van de gemeente Scherpenzeel en Barneveld.
Maar ook in de periode daarvoor vertrokken twee waarnemend burgemeesters. In 2017 begon Corry van Rhee-Oud Ammerveld (PvdA) aan de functie. Harry de Vries (CDA) volgde haar in 2019 op, maar vertrok eind 2020 na eveneens gedoe over de mogelijke fusie met Barneveld.

Herstellen van onderlinge banden

De belangrijkste taak van de nieuwe burgemeester is het toekomstbestendig maken van de kleine gemeente en het herstellen van de banden tussen politici onderling, de buurgemeenten en de provincie. "We zoeken iemand die de gemeente vooruit wil helpen. Iemand die met ons het verleden achter zich kan laten", sprak SGP-voorman Maarten Zwankhuizen als voorzitter van de vertrouwenscommissie eerder al uit.
Teunissen voldoet dus aan die voorwaarden. Zij werd gekozen uit elf kandidaten die hebben gereageerd. Bij het bekend worden van de naam noemde Zwankhuizen haar 'sensitief, meelevend en alert'. "Ze kent de regio goed en heeft affiniteit met dorpse gemeenschappen."