Gelderse Vallei

Op deze plekken zit je er deze winter gratis warmpjes bij

Arianne van Buren (links) en Nicolette van Essen (rechts).
Arianne van Buren (links) en Nicolette van Essen (rechts). © Omroep Gelderland
EDE - Buurtkamers die opengesteld worden om mensen een plek te bieden waar ze anderen kunnen ontmoeten, waar ze een kopje koffie of soep kunnen halen, waar ze even op kunnen warmen. Met het project 'Warme kamers' wil het Leger des Heils mensen die het moeilijker krijgen door de stijgende prijzen extra helpen.
Nu de hoge gasprijzen ertoe leiden dat sommige mensen bewust de verwarming niet meer aanzetten, willen ze bij het Leger des Heils meer doen voor de groep die nu in problemen komt. Ze hebben meer ruimtes beschikbaar en stellen vaker en langer hun deuren open om mensen een plekje te bieden. Zo ook bij de Huiskamer Bij Bosshardt, de locatie van het Leger des Heils in Ede..

Extra open

"Door de situatie in Nederland verwachten wij dat er veel mensen in de problemen komen en de kachels niet meer warm kunnen stoken. Dat is wel heel kwalijk", vindt Arianne van Buren van de Huiskamer Bij Bosshardt.
"De dagen dat we open zijn gaan we langer open en de woensdag komt er ook bij. Dus alle dagen doordeweeks en de zondag. We willen er ook helpend zijn voor de medemens. Deze situatie kan zelfs leiden tot depressies. Dan is het fijn als er een plek is om zorgen te delen en wat positiefs te horen. Wij zijn geen specialisten, maar wel doorgeefluik als mensen echt mentale problemen hebben."

Warm zitten met kopje koffie

Nicolette van Essen, voorganger en missionair werker bij het Leger des Heils, vindt het een mooi project. "We zetten de deuren altijd al open voor de mensen die bij ons binnen willen lopen, maar vanwege de energierekening en de stijgende kosten van boodschappen, willen we ze een plekje aanbieden waar ze warm kunnen zitten en een kopje koffie kunnen krijgen. En elkaar ontmoeten."
Bekijk de video over de warme kamers:
Op deze plekken zit je er deze winter gratis warmpjes bij

Geen geloof om de oren

Er is wel een drempel. "Dat is omdat wij naast huiskamer ook kerk zijn. We werken vanuit een christelijke achtergrond en er kunnen altijd gesprekken zijn over geloof. Er zijn hier zeker bijbelstudies en gebedsontmoetingen, maar daar kan iedereen vrijwillig heen. Het is niet zo dat mensen hier komen voor een kopje koffie misschien allerlei geloofsdingen om de oren krijgen."
Qua bezetting lukt het allemaal net om extra open te gaan in Ede. "We kunnen het net doen met de huidige bezetting", vertelt Arianne van Buren. "Als we echt uit willen breiden, hebben we wel meer mensen nodig die ons gaan ondersteunen."