Rivierengebied

'Dit is in één woord schandalig', Herwijnen woedend op staatssecretaris

Staatssecretaris Christophe van der Maat aan het woord
Staatssecretaris Christophe van der Maat aan het woord © Omroep Gelderland
HERWIJNEN - "Er is geen plan B voor de bouw van een radarstation in Herwijnen." Dat zei staatssecretaris Christophe van der Maat maandag tijdens een informatieavond in het dorp. De door defensie georganiseerde bijeenkomst over de bouw van de radarinstallatie werd door zo'n 150 verontruste inwoners bezocht. Velen van hen gingen na de uitleg van de staatsecretaris bozer naar huis dan dat ze waren gekomen.
"Dit is in één woord schandalig", zegt een woedende dorpsbewoner. "Dit is geen democratie meer, hè. Er is een dorpje dat zich met 2500 man verzet en één staatsecretaris die net doet of wij niet bestaan. Dat pikken wij niet. We zijn er nog niet klaar mee."

Weten wat in ons luchtruim gebeurt

Hoewel het dorp fel tegen plaatsing van een militair radarstation is, wil de staatssecretaris van geen wijken weten. De radar móét in Herwijnen komen. "Omdat we op dit moment onvoldoende zicht hebben op wat er in ons luchtruim gebeurt. Als er in het zuidelijk gedeelte van ons land of in de Randstad vliegtuigen op ons afkomen, of als er een raket binnenvliegt, dan zien we die gewoon te laat. Dat is echt een hele grote zorg. Dat weten veel mensen niet en dat probleem moeten we oplossen", legt de staatssecretaris uit.
Maar volgens de dorpsbewoners zijn er alternatieven genoeg om het radarstation op een andere plek te bouwen. "Er zijn plekken in de gemeente Lopik waar hij veel vrijer staat, waar nauwelijks bewoning in de buurt is en waar het station al over drie of zes maanden kan staan, zegt Ruben van der Horst van de stichting Niet Nog Een Radar in Herwijnen.
"Een radar geeft elektromagnetische straling", weet Van der Horst. "Hij staat veel te dicht bij het dorp als je kijkt naar de wettelijke regels. Wij hebben al een radar staan van het KNMI. We vinden het wel genoeg."

'Herwijnen is minst slechte optie'

Maar volgens defensie zijn er geen alternatieven voor de bouw in Herwijnen. "We hebben in totaal 15 locaties tegen het licht gehouden en nergens is steun. Op alle plekken waarvan we als kabinet gezegd hebben 'die nemen we', had ik in een omgeving als vanavond gestaan", stelt Van der Maat.
"We kiezen voor Herwijnen, omdat hier geen woningbouwplannen en plannen rondom windmolens worden verstoord. Bij een radarstation mag namelijk geen hoogbouw in de buurt staan. Ook hebben we hier het snelste tijdspad. Het is de minst slechte optie", gaat hij verder.

'Ouderwetse pikkenstrijd'

"Het lijkt ook wel een soort ouderwetse pikkenstrijd", zegt Van der Horst. "Ze zijn het hier aangegaan en nu willen ze winnen. Wij zijn defensie. Wij weten wat goed voor u is en wij zetten hem hier neer. Die indruk krijgen we van hen."
Ze luisteren gewoon niet naar onze argumenten, benadrukt de actievoerder. "De Tweede Kamer heeft geluisterd. De Eerste Kamer heeft geluisterd. Die hebben allemaal gezegd: doe het niet. En wat doet defensie: ze gaan gewoon door."