Gelderse Vallei

Schieten met paintballgeweer op wolf, de provincie wil het

Wolven in Gelderland worden te tam. Daarom staat de provincie Gelderland het binnenkort toe paintballgeweren in te zetten om de dieren schrik aan te jagen.
Wolven in Gelderland worden te tam. Daarom staat de provincie Gelderland het binnenkort toe paintballgeweren in te zetten om de dieren schrik aan te jagen. © Pixabay/bewerking Omroep Gelderland
OTTERLO - Wolven in Gelderland worden te tam. Daarom staat de provincie Gelderland het binnenkort toe paintballgeweren in te zetten om de dieren schrik aan te jagen. Daar is een ontheffing voor verleend, zo bevestigt de provincie. Ook Seger van Voorst tot Voorst, parkdirecteur van Nationaal Park De Hoge Veluwe is op de hoogte.
De provincie Gelderland laat weten dat er vorige week, tijdens het herfstreces, een besluit is genomen over het schuw maken van de wolf. "We hebben te maken met een wolf die te tam is. Dus we moeten hem afschrikken van mensen", aldus een woordvoerder. Dat moet dus gaan gebeuren met paintballgeweren.
In de ontheffing staat dat er alleen op de wolf geschoten mag worden. Door paintballs te gebruiken kunnen schutters zien op welk dier recentelijk is geschoten, zo is te lezen. Het is de bedoeling dat de wolf weer schuw wordt en dertig meter afstand houdt. Met name jonge wolven zouden nieuwsgierig zijn naar mensen. Deze maatregel moet uiteindelijk juist flora en fauna beschermen, meent de provincie.

'Rubberen kogels'

Ook op het Nationale Park kunnen de paintballgeweren straks worden ingezet. "Ze willen de beesten bang maken, zodat ze de mensen niet aanvallen. Daarom gaan ze met paintballgeweren op wolven schieten", vertelt de parkdirecteur die zich sterk verzet tegen de komst van de wolf. Hij ziet liever dat wolven gevangen of gedood worden en reageert kritisch: "Het is een schijnoplossing om maar niet te hoeven zeggen: schiet de wolf maar dood."
De directeur van De Hoge Veluwe zou hierover eerder contact hebben gehad met de provincie: "Eerst wilden ze rubberen kogels inzetten. Maar in Zuid-Afrika zijn daarbij gewonden gevallen, vertelde ik ze. Dus dat deden ze dan maar niet." In de ontheffing is te lezen dat het voorgeschreven paintball-geweer met bijbehorende projectielen wereldwijd wordt gebruikt door politie-eenheden bij crisissituaties. Het zou weinig kans geven op verwonden van het doelwit.
Dat de wolf een beschermde diersoort is en beheermaatregelen daarom verboden zijn, vormt volgens de provincie geen bezwaar: "De wetgeving voorziet in noodgevallen. Bij wijze van uitzondering mag je afwijken. Als de wolf te dicht bij mensen in de buurt komt, zijn er aanwijzingen dat de wolf niet schuw genoeg is. Uitgangspunt is dat je dan actie onderneemt. Hiervoor is de ontheffing toegekend."

Hoge Veluwe werkt mee

Onlangs doken beelden op van een wolf die vlak langs een gezin liep in het nationale park. Natuurfotografen die een wolf omsingelden zorgden eerder voor ophef. Door die incidenten beschuldigt de Faunabescherming de parkdirectie ervan de wolf tam te maken door de wolf kadavers te voeren. De stichting zegt aangifte te hebben gedaan. De Hoge Veluwe bestrijdt dat wolven worden gevoerd.
De Hoge Veluwe zegt te zullen meewerken aan de nieuwe werkwijze, maar neemt er niet aan deel. Wanneer paintball zal worden ingezet is voor De Hoge Veluwe nog niet duidelijk. "Ik denk dat ze nu op zoek zijn naar zo'n paintballgeweer", zegt Van Voorst tot Voorst sarcastisch.
De provincie hoopt zo snel mogelijk met paintballs op te tamme wolven te schieten. Daarvoor is afstemming met de politie nodig, omdat bij deze maatregel wapens betrokken zijn. Het idee komt van de provincie en is dus ook al door de provincie goedgekeurd. De eigen handhavers van de provincie Gelderland mogen straks met paintballen gaan schieten op het dier. In de ontheffing is te lezen dat de handhavers herkenbaar zullen zijn voor publiek.
Bekijk beelden van de tamme wolf (van vorige week):
Wolf komt heel dicht bij gezin