Rijk van Nijmegen

Een bankje voor een overleden dierbare: 'Het is zo bijzonder'

Moeder Mandy en dochter Nina op het herdenkingsbankje.
Moeder Mandy en dochter Nina op het herdenkingsbankje. © Omroep Gelderland
BEEK - Vrienden van Niels, de 20-jarige jongen die na de Vierdaagsefeesten werd doodgereden, kunnen hem sinds deze week herdenken op zijn eigen bankje. Het hele dorp liep uit voor de onthulling. Herinneringsbankjes duiken steeds vaker op. Hoe populair zijn ze?
Daar heeft de Ochtense Aart-Jan Schouten een duidelijk antwoord op: "Heel populair. En het worden er steeds meer, want het is veel leuker dan op een begraafplaats rondsjokken. Dit is een vrolijke herinnering." Schouten startte een aantal jaar geleden moNAment, een initiatief om herinneringsbankjes door het hele land te planten.

Geïnspireerd door zijn vader

Het idee om de herinneringsbankjes op grote schaal in Nederland te krijgen, kwam van Schoutens vader. "Hij kwam terug van een reis naar Engeland, waar je ze overal tegenkomt. Ik had er direct een goed gevoel over."
Nu helpt Schouten nabestaanden die een herinneringsbankje willen laten plaatsen met het vinden van een juiste plek. "Ik word tientallen keren per week gebeld. Dan verwijs ik mensen door naar bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, dat zelf veel bankjes plaatst. De meeste mensen willen zo'n bankje immers in het bos. En ik weet ook hoe je bij gemeenten een aanvraag moet doen."
Het is een mooie manier om iemand te herdenken op een plek die voor diegene bijzonder is geweest
Joke Bijl, woordvoerder bij Staatsbosbeheer, beaamt de populariteit van de bankjes. "Er is altijd veel animo voor. Mensen vinden het een mooie manier om iemand te herdenken op een plek die voor diegene bijzonder is geweest."
"We waarborgen ook het karakter van de bank. Dus we zorgen dat de gekozen locatie mooi blijft en dat hij niet komt op een veld met tientallen andere bankjes. Bovendien onderhouden we de bankjes en blijven ze minstens tien jaar staan", aldus Bijl. "En we gebruiken geen geïmporteerde bomen, maar gewoon Hollands hout. Dat heeft een fantastische kwaliteit en is heel duurzaam. Zo passen de bankjes goed in de omgeving."

Niet overal

De bankjes kunnen volgens Daan Meeuwissen niet overal staan. De boswachter in het Rijk van Nijmegen en de Gelderse Poort krijgt aanvragen voor herinneringsbankjes op de meest uiteenlopende plekken. "In de uiterwaarden bijvoorbeeld. Maar daar is te veel dynamiek van het water en het vee, daar kun je natuurlijk geen bankje plaatsen. Bosgebied heeft veel meer mogelijkheden. In De Bruuk staan er bijvoorbeeld aardig wat."
Ik weet al waar mijn bankje moet komen te staan.
Volgens Aart-Jan Schouten is het plaatsen van een bankje eenvoudig. "Het is natuurlijk gewoon een kwestie van een bankje kopen en een plaatje opschroeven, zo moeilijk is het niet. Bovendien zijn veel gemeentes enthousiast. Welke gemeente wil nu geen gratis straatmeubilair?"
Schouten, zelf woonachtig in de gemeente Neder-Betuwe, heeft de locatie voor zijn bankje al uitgekozen. "Die moet vlakbij ons ouderlijk huis in Ochten komen. Het terrein is van het Waterschap. Die zijn nog niet akkoord, maar daar heb ik goede contacten. Dus dat moet wel te regelen zijn."